fbpx
PolitikNy mätning: Kraftig ökning för S – SD tappar

Ny mätning: Kraftig ökning för S – SD tappar

I den senaste mätningen från Demoskop får Socialdemokraterna sitt högsta stöd på åtta år. Sämre går det för Sverigedemokraterna som tappar rejält.

Den senaste mätningen från Demoskop är trevlig läsning för Socialdemokraterna. Partiet ökar med 4,2 procentenheter och landar på 32,4 procent.

Resultatet är det högsta som Socialdemokraterna haft på åtta år. Ökningen skulle innebära omkring 275 000 fler röster om det var val idag.

Mätningen är den första som gjort helt efter Rysslands invasion av Ukraina och kriget tycks ha haft en tydlig påverkan på opinionen.

Oppositionen förlorare

Om resultatet är glädjande läsning för regeringspartiet är det desto dystrare för oppositionen. Moderaterna står helt stilla sedan förra mätningen, men är på sina 22 procent långt efter S.

Sverigedemokraterna tappar 1,7 procentenheter och är därmed tillbaka på samma stöd som vid valet 2018.

Även Vänsterpartiet backar i mätningen och landar på 7,4 procent. Det är en minskning med 2,6 procentenheter sedan förra mätningen.

48,2 procent uppger att de skulle rösta på M, KD eller SD medan 50,2 procent uppger att de skulle rösta på något av de andra partierna.

Mandatfördelningen kompliceras av att såväl Miljöpartiet som Liberalerna hamnar under riksdagsspärren. S+V+C får dock 177 mandat vilket skulle innebära att Ulf Kristersson återigen skulle misslyckas i sina försök att bli statsminister.

Alla resultat

Vänsterpartiet: 7,4 % (- 2,6)
Socialdemokraterna: 32,4 (+ 4,2)
Miljöpartiet: 2,9 % (+ 0,1)
Centerpartiet: 7,5 % (- 0,4)
Liberalerna: 2,2 % (-1,0)
Kristdemokraterna: 6,5 % (+ 0,9)
Moderaterna: 22,1 % (oförändrat)
Sverigedemokraterna: 17,7 % (- 1,7)
Övriga: 1,6 % (+ 0,4)

Läs mer

Populärt