fbpx
PolitikHögerpartierna tveksamma eller negativa till tusenlapp till pensionärer

Högerpartierna tveksamma eller negativa till tusenlapp till pensionärer

– Riksdagens högerpartier är Sveriges pensionärer svaret skyldiga. Kommer ni att stödja regeringens garantitillägg? frågar finansminister Mikael Damberg i riksdagens ekonomiska debatt. Men det är oklart om tillägget går igenom i riksdagen.

En springande punkt i budgeten är det garantitillägg som regeringen förhandlat med Vänsterpartiet och Miljöpartiet. Pengarna ska gå till de pensionärer som har det sämst ställt, enligt finansminister Mikael Damberg (S).

– Vi är besvikna att man valt den här krångliga omvägen, säger Centerns Martin Ådahl före debatten.

– Vi har varit glasklara med att Sveriges mest utsatta pensionärer behöver förbättrade ekonomiska villkor. Men vi är väldigt besvikna över att man valt den här krångliga omvägen via ett nytt tillägg som många kritiserat, säger Martin Ådahl.

Han vill inte säga hur C kommer rösta när det blir skarpt läge i juni.

– Vi får titta på de alternativ som finns på bordet. Att runda pensionsgruppen och hitta på ett nytt sådant här garantitillägg är inte bra långsiktigt.

Filar på motförslag

Moderaternas Elisabeth Svantesson berörde inte pensionstillägget i sitt anförande. Före debatten sade hon att tids nog ”kommer ni få veta vårt alternativ”.

Hon ser stora möjligheter att komma överens med andra partier.

– Regeringen lägger en budget som man inte har en aning om den går igenom.

Regeringen skulle eventuellt behöva Centerns stöd för att få igenom sin budget, givet att oppositionen i form av M, KD och SD enas om ett motförslag och att de två alternativen ställs mot varandra. Sådana samtal pågår.

Inte heller Sverigedemokraternas Oscar Sjöstedt tog upp pensionstillägget i sitt anförande.

Läs mer

Populärt