fbpx
HemSverigeRäkna med snö och kö på påskvägarna

Räkna med snö och kö på påskvägarna

En av årets stora trafikhelger står för dörren. Den som ska ge sig ut på vägarna bör ta höjd för köer, trängsel och lynnigt väder.

Även om det totala antalet bilar på vägarna inte är fler än en vanlig vardag så innebär påskhelgens hårda tryck på ett fåtal nyckelsträckor att det kan uppstå långa köer – inte minst på väg upp mot fjällen.

I södra Sverige räknar Trafikverket med mycket trafik på E4 och E6 i norrgående riktning. Från Västkusten åker många norrut längs E45 och riksväg 26, och från Stockholmsområdet längs riksväg 50 och 70, samt E4 upp mot Gävle och Sundsvall.

– Det kommer att vara intensiv trafik under kortare perioder, säger Bengt Ohlsson.

Huvuddelen av resandet väntas på torsdagen, men trafiken börjar byggas på redan under onsdagen. Annandag påsk är den stora hemresedagen.

”Stressa inte”

För att undvika stress och irritation bör man enligt Bengt Ohlsson ta höjd för att resan kan ta längre tid än beräknat.

– Det är det klassiska: se till att vara utvilad, stressa inte, håll avståndet och anpassa hastigheten. Och det är inte så dumt att ta en paus då och då.

På E4 mellan Gävle och Tönnebro inför Trafikverket och polisen i vanlig ordning omkörningsförbud över påskhelgen.

– Det har varit dumma omkörningar som förorsakat en hel del olyckor i den passagen tidigare. Den här åtgärden, som infördes för sju, åtta år sedan, har fått bort alla allvarliga olyckor där.

Skiftande väder

Vädret är en annan faktor att ta hänsyn till i reseplaneringen. Enligt Bengt Ohlsson bör den som ska från södra Sverige till fjällen vara förberedd på att vädret kan slå om snabbt längs vägen.

– I söder är det snöfritt, men i Mälardalen är det fortfarande minusgrader på natten, vilket innebär att det kan finnas isfläckar. Uppe i fjällvärlden är det väldigt mycket snö, så det kommer att vara tilltryckt och isigt på många ställen. Där är det vinterdäck på.

Under onsdagen och torsdagen letar sig ett nytt nederbördsområde in över landet. Det blir i huvudsak regn i Götaland och Svealand, men snöfall i norr.

– Det kan ge besvärligt väglag, säger Linus Karlsson, vakthavande meteorolog på SMHI.

Framåt helgen ersätter ett högtryck som medför goda solchanser och högre temperaturer i större delen av landet.

– Som det ser ut nu håller sig högtrycket kvar in mot hemresedagen nästa vecka.

Bussar ersätter tåg

Även tågtrafiken påverkas under påskhelgen, då Trafikverket utför banarbeten på flera håll. I Stockholm stängs delar av Citybanan och Mälarbanan av för trafik mellan Stockholm City och Jakobsberg mellan den 14 och 19 april.

Mellan den 14 och 18 april ersätter buss mellan Varberg och Kungsbacka på sträckan Göteborg–Malmö.

I Växjö stängs tågtrafiken genom staden mellan den 16 och 17 april och ersätts med buss i samband med att en gångbro över järnvägen lyfts bort.

Även pendeltåg i Göteborgsområdet samt tåg till och från Karlstad kan enligt Trafikverket komma att ersättas med buss under påskhelgen.

RELATED ARTICLES

Populärt