PolitikRiksdagsman i Butja: De får inte komma undan

Riksdagsman i Butja: De får inte komma undan

Anders Österberg (S) har besökt Kyivs förorter, som förste svenske rikspolitiker efter den ryska reträtten.

– Det måste ske ett ansvarsutkrävande, det blir tydligt när man träffar offren, säger han.

Riksdagsledamoten besökte den gångna helgen Butja, Irpin och Borodjanka, samt andra områden i och kring den ukrainska huvudstaden där ryska styrkor har lämnat efter sig död och förödelse.

I Irpin kom en ukrainare fram och presenterade sig med efternamnet ”Magnusson”, berättar Anders Österberg.

– Hans farfar var tydligen etniskt svensk i S:t Petersburg-området, som blev utrensad under Stalins styre, säger han.

– Nu hade hans mamma blivit ihjälbränd under de två första veckorna av anfallet mot Irpin. Hans ena dotter var så chockskadad att hon inte kunde prata alls. Ryssar hade upprättat eldställning i deras vardagsrum, medan de gömde sig i badrummet.

En kvinna som Österberg träffade födde tvillingar i februari.

– Hennes man hade gått ned för att handla blöjor när han blev skjuten i huvudet.

Prata kommunmodell

Österberg säger sig ha blivit särskilt väl omhändertagen i egenskap av förste svenske politiker på plats efter storinvasionen. Han fick promenera runt fritt i de hårt drabbade förorterna och ställa frågor om allt, berättar han.

… En kvinna satt i Kyivs kommunfullmäktige. Hon och henens grupp började tillverka Molotov-cocktails och tryckförband. Studenter stod i en drönarfabrik och tillverkade drönare, säger riksdagsledamoten.

När han gick omkring i skottsäker väst kom ukrainska soldater fram med egna frågor.

– En soldat berättade att ”här och här och här sker det strider… Men jag vill prata om SKR med dig”. Sveriges kommuner och regioner. Han sade att de tror mycket på kommunaliseringen och att fatta fler beslut lokalt, vilket kunde vara bra mot korruptionen.

– är står vi i ruiner och han måste prata om SKR. Jag förstod inte vad han menade först. Många vill verkligen prata om framtiden.

En annan soldatklädd man, som sannolikt har en annan roll i civilt sammanhang, berömde Ekerö som en ”fantastisk kommun” och ett föredöme för ukrainska kommuner, berättar Österberg.

Understryker: Krigsbrott

Väl hemma kommer Anders Österberg lämna en rapport från Ukraina. Det har begåtts ohyggliga krigsbrott, slår han fast, och tillägger att han såg gator där varenda byggnad hade jämnats med marken.

– Det som kommer fram där är hur brutal den ryska framfarten och ockupationen har varit, men också hur väldigt tacksamma de är för Sveriges hjälp, säger han.

TT: Hur kände du personligen inför det du såg?

– Det jag känner är att de ryska soldaterna som begått brotten, samt den ryska militärledningen och den politiska ledningen, inte ska få komma undan. De måste ställas till svars. Det blir så tydligt när man träffar offren för detta.

Läs mer

Populärt