fbpx
OpinionAnalys: När ska vi ha ett vuxet samtal om skenande maktkoncentration?

Analys: När ska vi ha ett vuxet samtal om skenande maktkoncentration?

Elon Musk har köpt Twitter – vad är det som händer med vår demokrati när allt mer makt hamnar i allt färre händer? Karla Lindahl skriver om ett digital system på steroider.

Att personer med pengar och makt gärna vill ha mera pengar och makt är inget nytt fenomen, men dagens digitala verklighet riskerar att skapa maktkoncentration på steroider. 

Fakta: Allt färre privata företag kontrollerar idag det demokratiska samtalet. Twitter, Meta, Google och kinesiska ByteDance har idag en makt som är helt oöverträffad i mänsklighetens historia.

Att Elon Musk köper Twitter är egentligen bara en aptitretare på vad vi riskerar att uppleva under de närmsta åren. Vad händer om en odemokratisk stat köper Facebook? Vad händer om Elon Musk drabbas av en sjukdom som gör att hans kontroll över Twitter blir oberäknelig? Vad händer om en fascistisk QAnon-anhängare blir majoritetsägare i Google?

Eller vad sägs om det här; en diktatur köper Google, börjar rensa i böckerna som säljs av Google books, börjar ändra sökalgoritmerna för att sålla bort kritik, börjar medvetet radikalisera ungdomar via Youtube.

I ett sådant scenario blir både staters lagstiftning och kritiska opinionsbildare chanslösa. 

I en värld där vi ser en skenande  ackumulering av kapital minskar inte bara individens frihet, vi får också en ackumulering av makt och det fria ordet. Aldrig tidigare har det varit så uppenbart som i vår digitala värld. 

Stater och internationella samfund måste på allvar börja adressera de här frågorna på allvar och på ett vuxet sätt. Det handlar om ren fördelningspolitik, och det handlar om att reglera de digitala jättarna.

För en dag kommer det vara för sent. 

/Karl Anders ”Karla” Lindahl, chefredaktör på Morgon-Tidningen

Läs mer

Populärt