fbpx
OpinionAnalys: Kristerssons löften är oansvariga

Analys: Kristerssons löften är oansvariga

Kristersson är beredd att ta till besinningslösa verktyg för att vinna valet. Det kan allvarligt skada din plånbok, skriver Karla Lindahl.

Ulf Kristersson vill vinna valet. Det är inte så konstigt, det är hans jobb att göra vad som krävs för att ta hem väljarnas förtroende.

Men, vad händer när desperationen efter makt blir så stor att ansvaret flyger ut genom fönstret?

Idag lördag la Kristersson upp en artikel från Omni på sitt Instagram-konto, om att 2022 kommer att bli ett dyrt år för svenskarna.

”Det blir dyrt för svenska barnfamiljer i år. Moderaterna vill sänka skatten för alla som jobbar så det blir mer pengar kvar i plånboken”, skriver Kristersson.

Det går så klart att skrocka över att en man som konsekvent varit negativ till riktade förbättringar för just barnfamiljer som till exempel familjeveckan nu helt plötsligt verkar bry sig.

”Mer pengar i plånboken” blir en förlustaffär

Men det finns något allvarligare här. Att vilja lösa missnöje i inflationstider genom att sänka skatten är urgammal högerpolitik. Just nu går liknande diskussioner bland både USA och Storbritanniens högerpolitiker.

Problemet är bara att skattesänkningar i inflationstider är ansvarslös och farlig politik, och kan liknas vid att försöka släcka en brand med bensin. ”Mer pengar i plånboken” kombinerat med brist på varor trissar upp priserna mer, minskar hushållens köpkraft och spär på inflationen ytterligare.

Jason Furman, professor i ekonomi vid Harvard, sa nyligen i en intervju med New York Times att skattesänkningar bidrar till högre inflation. Den mycket inflytelserike skatteexperten Howard Gleckman vid tankesmedjan The Urban Institute är inne på samma spår, och menar att skattesänkningar är riskerar att sluta med höjda räntor och större utgifter för hushållen.

Ulf Kristersson borde ha koll på detta, han aspirerar ändå på att bli statsminister.

Men att gå ut och lova ogenomtänkta reformer i kristider bara för att plocka billiga poänger är rent ut sagt oansvarigt.

/Karl Anders ”Karla” Lindahl, Morgon-Tidningen

Detta är en analys, och speglar skribentens åsikter. Morgon-Tidningens opinionstexter är stolt socialdemokratiska.

Läs mer

Populärt