HemNyheterFyra kilometer lång skogsbrand vid tågspår

Fyra kilometer lång skogsbrand vid tågspår

En fyra kilometer lång skogsbrand stoppar tågtrafiken i Gåsnäs mellan Härnösand och Timrå. Enligt P4 Västernorrland finns risk att branden sprider sig till byggnader.

– Vi har ingen kontroll just nu, säger Andreas Edlund vid räddningstjänsten i Medelpad till radion.

Det brinner på båda sidor av rälsen och räddningstjänstens teori är att branden startat av gnistor från ett tåg.

Vid 12.30-tiden uppger Lars Hammarström, inre befäl på räddningstjänsten, för TT att branden är fyra kilometer lång.

–Helikoptrarna har kommit fram nu så vi har fått en överblick och det är mycket mer än vi har trott, säger han.

Stort antal bränder

Det ska röra sig om ett 20-tal bränder längs ett fyra kilometer långt område vid tågspåret. Räddningstjänsten har precis stängt av strömmen i området så att helikoptrarna kan börja vattenbomba.

Enligt räddningstjänsten håller Trafikverket på att förbereda tankenheter som ska köras upp på järnvägen. De har diesellok och kan ta sig fram trots att området är strömlöst.

Släckinsatsen väntas pågå hela dagen.

– Det vi fokuserar på nu först är de bränder som hotar byggnader och det känns som att vi snart har dem under kontroll, säger Lars Hammarström.

Det är helt stopp i tågtrafiken mellan Härnösand och Sundsvall. SJ kommer att trafikera sträckan Umeå till Härnösand med tåg och sedan ersättningsbussar från Härnösand till Sundsvall där man kan fortsätta resan med tåg mot Stockholm.

– Är det så att man inte behöver resa den här sträckan idag så kanske det är bra om man reser en annan dag, säger Jonas Olsson, presskommunikatör på SJ.

Prognos saknas

Sex avgångar påverkas, en av dem har redan ersatts med buss.

Det finns ingen prognos för när trafiken kan komma igång igen men det lär dröja längre än släckningsarbetet.

– Det har blivit en del skador på tågrälsen så att när räddningstjänsten har släckt så får vi se om det är något ytterligare som behöver göras, säger Felicia Danielsson, presskommunikatör på Trafikverket.

RELATED ARTICLES

Populärt