fbpx
PolitikS lovar slåss för permanent höjd a-kassa

S lovar slåss för permanent höjd a-kassa

Socialdemokraternas ledare Magdalena Andersson utfärdade ett vallöfte om höjd a-kassa i sitt förstamajtal. Hon lovade också att ta strid för välfärden och höjda pensioner.

– En stärkt a-kassa är bra för alla som jobbar, sade S-ledaren, statsminister Magdalena Andersson, i sitt tal.

Under pandemin höjdes a-kassan tillfälligt. Nu går S till val på att de förstärkningarna ska permanentas. Andersson ser inga skäl till att nu sänka a-kassan igen. Inte minst med tanke på att priserna på bland annat livsmedel, drivmedel och el nu ökar snabbt.

Vallöftet innebär, om det blir verklighet, att alla som tjänar upp till 33 000 kronor i månaden kommer att få ut 80 procent av lönen om de blir arbetslösa.

Andersson påpekar att det handlar om ”tusenlappar varje månad”.

– Vi ska ta strid för det, mot högern, mot otryggheten och för alla svenska löntagare som är med och bygger vårt land, sade S-ledaren.

Med den arbetslöshet som finns i dag innebär den permanentade höjningen en kostnad för staten på runt 5 miljarder kronor.

Blåser till strid

De några tusen åhörarna på Norra Bantorget i Stockholm fick också höra Andersson blåsa till strid om andra frågor. En är regeringens förslag om ett garantitillägg för de pensionärer som har lägst pensioner. Det är oklart om det förslaget går igenom riksdagen.

S vill även utmåla välfärden som en stridsfråga.

– Vi ska ta tillbaka kontrollen över svensk välfärd, sade Andersson.

Hon varnade för att skola, vård och omsorg ska bli beroende av utländska riskkapitalister. Hennes budskap var att Socialdemokraterna ska kämpa för svenska folkets rätt att ha kontroll över den välfärd de betalar för.

Nytt LO-krav

Men LO ställde på första maj samtidigt krav på att en eventuell S-regering ska satsa 200 miljarder kronor på välfärden under de kommande fyra åren.

Andersson vill inte nu lova att satsa hela den summan om S får behålla regeringsmakten efter valet. Men hon säger till journalister:

– Jag delar helt LO:s ambition om att vi behöver höja kvalitén i välfärden. Det kräver ytterligare resurser.

I talet tog Andersson upp de våldsamma påskupploppen med stenkastning mot polis.

– Att angripa blåljuspersonal och förbipasserande med livsfarligt våld har inget med yttrandefrihet att göra. Det är inga politiska handlingar – bara kriminella handlingar.

”Ställ Putin till svars”

S-ledaren kom in på gängkriminaliteten, som hon menade till stor del är orsakad av segregation.

– Det är därför vi ska vända på varje sten för att bryta segregationen. Det är nödvändigt för knäcka gängen, sade statsministern.

Kriget i Ukraina präglade också talet.

– Avbryt kriget nu. Ställ Putin till svars, sade Andersson.

Hon kom också in kort på att Sverige snart ska ge besked om en eventuell ansökan om svenskt Natomedlemskap.

– Oavsett vilket vägval som visar sig vara bäst för Sverige så är en sak säker. Socialdemokraterna kommer alltid att vara en stark röst i världen mot kärnvapen och för fred och frihet.

Fakta: Det här vill S permanenta i a-kassan

Höjt takbelopp i arbetslöshetsförsäkringen från 910 till 1 200 kronor per dag under de 100 första dagarna, så att de som tjänar upp till 33 000 kr i månaden får 80 procent av lönen.

Höjt takbelopp i arbetslöshetsförsäkringen från dag 101 från 760 till 1 000 kronor per dag.

Höjt grundbelopp i arbetslöshetsförsäkringen från 365 till 510 kronor per dag.

Den förstärkta a-kassan beräknas kosta cirka 5 miljarder kronor i år.

Källa: Socialdemokraterna

Läs mer

Populärt