HemOpinionAnalys: Därför är det inte konstigt att M rasar i Stockholm

Analys: Därför är det inte konstigt att M rasar i Stockholm

Stockholmarna har länge litat på Moderaterna, men nu har välfärdssprickorna blivit allt för stora för att ignoreras, skriver MT:s Lisa Aggeborn.

En intressant siffra ur den senaste partisympatiundersökningen från SCB är hur stockholmarna skulle rösta om det var val idag.

Och nej, det är inte intressant på grund av att det är just Stockholm eller för att huvudstadens väljare på något sätt skulle vara mer välinformerade eller viktigare än andra. Det är intressant för att det visar på att ett långvarigt förtroende brustit.

Stockholm är en blå stad. Sympatierna för Moderaterna har alltid legat över riksgenomsnittet och partiet har styrt i Stockholms stad sedan man kunde jaga mammut på Kungsholmen.

Det borde därför vara ett stort skäl till oro för Moderaterna att de i maj-mätningen bara skrapar ihop 16,9 procent. Det är ett dramatiskt tapp sedan senaste mätningen i november, då M hade 21,2 procent.

Lever i det moderata Sverige

Stockholmarna lever i det moderata Sverige. De får stå ut med en bostadsmarknad som rent ut sagt är absurd och där människor med vanliga löner snart kommer vara helt utfasade från stadens inre delar. De lever med skyhöga andrahandshyror och den allmännytta som finns kvar säljs ut.

Vården är, trots att Stockholm är landets rikaste region, under all kritik med pengaslukande vansinnesprojekt som Nya Karolinska samtidigt som vårdpersonalen går på knäna och säger upp sig i drivor.

Stockholmarna har sett hur det fria vårdvalet gjort att all specialistvård flyttat till de mest lönsamma delarna av stan, samtidigt som vårdcentraler i ytterområdena skär ner eller försvinner helt.

De har levt igenom en pandemi där regionen kapitalt misslyckades med sin vaccinationsstrategi.

Stockholmarna ser hur deras kollektivtrafik, som är den mest utbyggda i landet, blir sämre för varje dag och dessutom sålts ut till kinesiska bolag. Priserna för enkelbiljetter är de högsta i landet och priset på SL-kortet har höjts snabbare än bensinpriset.

Den förre moderata partiledaren Anna Kinberg Batra sa 1998 att stockholmare är smartare än lantisar, vilket blev en stor skandal när klippet lyftes igen 2010. Det räckte med att kolla vilka partier som styrde kommunen och regionen för att förstå att det inte var sant, men väljarflykten från M vi ser nu visar att det nog ändå finns hopp även om stockholmarna.

/Lisa Aggeborn, Morgon-Tidningen

Detta är en analys, och speglar skribentens åsikter. Morgon-Tidningens opinionstexter är stolt socialdemokratiska.

RELATED ARTICLES

Populärt