fbpx
PolitikSkolor ska få hjälp att förebygga våld

Skolor ska få hjälp att förebygga våld

Efter den senaste tidens våldsdåd i skolmiljö vill regeringen stärka säkerheten i skolan. En utredning ska hjälpa skolorna att förebygga våld.

Skolans förebyggande arbete mot våldsbejakande extremism ska därför stärkas och det blir Brottsförebyggande rådet som får i uppdrag att administrera detta, berättar justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) på en pressträff.

– Vi måste göra mer för att upptäcka gärningsmännen, säger han.

– Unga killar kan sitta hemma och ganska snabbt radikaliseras. Det här måste vi göra allt för att förebygga.

Brå ska också kartlägga våldet i skolan. En liknande kartläggning skedde för tio år sedan, enligt Johansson.

”Skolor, förskolor och fritidshem behöver också ha en beredskap för att agera om en våldssituation inträffar i eller i närområdet kring skolan, förskolan eller fritidshemmet. Utredaren ska därför också lämna förslag på hur skolans beredskap att agera i pågående våldssituationer kan stärkas”, konstaterar regeringen i ett pressmeddelande.

Satsning på polisen

Utöver detta utlovas även en satsning på polisen.

– Vi har en bra och välutbildad poliskår som vet vad den ska göra för att ingripa. Den poliskåren ska vi naturligtvis bygga ut, säger Morgan Johansson.

Tre skoldåd har drabbat Sverige på mindre än ett år: I augusti i fjol gick en 15-årig pojke till knivattack mot en lärare på sin skola i Eslöv. I januari i år skadades en elev svårt och en lärare blev lindrigt skadad i en knivattack på en gymnasieskola i Kristianstad. Den 21 mars gick en 18-årig elev på Malmö latinskola till angrepp och dödade två kvinnliga lärare.

Utöver detta har även ett antal hot av olika slag riktats mot skolor.

– Alla elever, lärare och skolpersonal som varje morgon går till sin skola ska känna sig trygga, säger skolminister Lina Axelsson Kihlblom (S) på pressträffen.

Utredare blir Jonas Trolle, chef för Center mot våldsbejakande extremism. Uppdraget ska slutredovisas senast den 31 augusti 2023.

Läs mer

Populärt