PolitikStatsministern: SD kommer aldrig driva politik som är bra för vanligt folk 

Statsministern: SD kommer aldrig driva politik som är bra för vanligt folk 

Statsminister Magdalena Andersson vill bekämpa arvet från Reinfeldt-åren – de växande klyftorna i samhället.

Magdalena Andersson går mot valrörelsen som den politiker med ohotad högst förtroende i Sverige. Samtidigt är det parlamentariska läget mer stökigt och världen mer orolig än på länge.

En viktig fråga för Andersson är kampen mot de växande klyftorna i Sverige. I en intervju i Dagens Nyheter pekar hon ut den politik som fördes under Fredrik Reinfeldts tid som statsminister som en starkt bidragande orsak.

Under de åren gynnades de absolut rikaste på de med mindre pengars bekostnad.

– Den rikaste procenten har dragit i väg på ett sätt som är helt orimligt och som skadar sammanhållningen i Sverige, som vi är stolta över när vi åker utomlands, säger hon till Dagens Nyheter.

Under sin tid som finansminister har Andersson ofta tvingats slåss mot en högermajoritet i riksdagen. Trots detta lyfter hon ett stort antal reformer som hon är stolt över.

– Vi har stärkt a-kassan, vi har stärkt sjukförsäkringen, vi har tagit bort stupstocken nu från årsskiftet. Vi har rejält förbättrat de ekonomiska förutsättningarna för de som har sjuk- och aktivitetsersättning.

Slåss för ”vanligt folk”

Magdalena Andersson vill ha ett Sverige som är bättre för ”vanligt folk”. Den här gruppen är enligt hennes definition bred:

– De allra flesta i Sverige som jobbar och betalar skatt eller som vill jobba och försöker att komma in på arbetsmarknaden. Det är en stor del av svenska folket jag tänker på.

Andersson lyfter särskilt att stora, viktiga framsteg sker när såväl arbetarklassen som medelklassen kan stå bakom reformer och beslut. Därför är det viktigt för statsministern att Socialdemokraterna är ett brett parti för alla som som vill arbeta och göra rätt för sig.

S har de senaste valen tappat en hel del väljare, framför allt män inom LO-yrken, till Sverigedemokraterna. En del av lockelsen hos SD har varit att de inte varit ett klassiskt högerparti, och därför varit mer lockande för dessa väljare.

Det har nu förändrats, menar Andersson, genom SD:s långtgående samarbete med högerpartier som Moderaterna och Kristdemokraterna. I allt väsentligt är SD nu ett högerparti.

– Och ett högerparti kommer aldrig att driva en politik som är bra för vanligt folk i vårt land, säger Magdalena Andersson.

Läs mer

Populärt