PolitikMinistern: Vi har inte energibrist i Sverige

Ministern: Vi har inte energibrist i Sverige

En rad EU-länder har presenterat åtgärder och kampanjer riktade till hushåll och företag med konkreta förslag för att spara el. Flera experter efterlyser nu liknande åtgärder i Sverige. Men Sveriges energiminister Khashayar Farmanbar (S) har en delvis annan bild av läget.

– Vi har inte energibrist. På helåret är Sverige en av Europas största elexportörer. Däremot finns det vissa timmar på året där energieffektivisering skulle ge väldigt stor effekt på det svenska elpriset, säger han till Svenska Dagbladet.

På frågan om svenskarna behöver ändra sina vardagsrutiner, genom att exempelvis duscha kortare eller dra på ner värmen inomhus, är han försiktig.

– Vi lever i ett land där vi sedan länge är duktiga på den typen av åtgärder. Det svenska systemet bygger i stället på att staten stöttar kommuner att tillhandahålla kommunala energirådgivare som på olika sätt ska hjälpa hushållen att energieffektivisera sina hem, säger Khashayar Farmanbar.

Några planer på en energisparkampanj har inte regeringen, däremot har vissa energimyndigheter getts i uppdrag att ta fram förslag på ytterligare åtgärder på energieffektiviseringar, uppger Farmanbar för SvD.

Läs mer

Populärt