fbpx
HemNyheterModeraternas attack på a-kassan: "Försvagar arbetslinjen"

Moderaternas attack på a-kassan: ”Försvagar arbetslinjen”

Moderaterna återlanserar sin ”arbetslinje” och går till val på att skära rejält i a-kassan.

Med två veckor kvar till valet presenterade M sitt valmanifest, där fokus ligger på brottslighet, kärnkraft, Nato och ekonomi.

Gällande ekonomin vill M återlansera sin ”arbetslinje”, vilket främst handlar om skattesänkningar och försvagningar av socialförsäkringssystemet.

En av de försäkringar som skulle drabbas hårdast vid en valvinst för Ulf Kristersson och hans samarbetspartier är a-kassan.

I manifestet skriver de att arbetslinjen försvagas ytterligare av att regeringens höjning av ersättningen vid arbetslöshet. Detta ska enligt M gjort att de som nyss blivit arbetslösa tackar nej till jobb.

Själva vill M gärna tala om en ”återgång till tidigare nivåer”, men i praktiken innebär deras förslag en sänkning med 37 procent.

De föreslår även att det bara ska vara möjligt att få a-kassa i ett år, samt att ersättningsnivån ska sänkas efter 100 dagar.

Finansierar skattesänkningar

Det är inte första gången som Moderaterna ger sig på a-kassan. Partiets ekonomisk-politiske talesperson Elisabeth Svantesson menade att Socialdemokraternas löfte att inte sänka ersättningsnivåerna precis när landet är på väg in i en lågkonjunktur gjorde det ”mindre lönsamt att jobba”.

– Det är för mig helt obegripligt, sa Svantesson i maj när S-löftet gjordes.

Svantesson vill istället spara in sju miljarder på a-kassan, bland annat för att finansiera skattesänkningar. Det har väckt ilska hos finansminister Mikael Damberg (S).

– Konjunkturnedgången väntas dämpa efterfrågan i svensk ekonomi och därmed bedömer vi att arbetslösheten ökar nästa år, säger han till Arbetet.

Att i det läget, som alltså innebär att fler blir arbetslösa och behöver samhällets stöd, skära ner på socialförsäkringarna skulle drabba många människor hårt.

RELATED ARTICLES

Populärt