fbpx
OpinionAnalys: M-politik kommer att drabba alla – oavsett om du heter Månsson...

Analys: M-politik kommer att drabba alla – oavsett om du heter Månsson eller Mohamed

MT:s Lisa Aggeborn har läst hela Moderaternas valmanifest så att du slipper.

Jag har gjort en grej som få andra gjort. Jag har läst hela Moderaternas valmanifest. För att ha flera hundra punkter i olika punktlistor är det ett imponerande vagt dokument.

Men så, rätt som det är, glimtar det till av något vasst och stålgrått bland alla punkterna. Det är förslag som helt plötsligt, bland ordmos som att de ska “ta bort en tredjedel av regelkrånglet för företagare”, visar skrämmande tydligt vilket sorts parti Moderaterna faktiskt är.

Moderaterna går till val på att “möjliggöra mer rättvisa hyror genom att potentiella hyresgästers värderingar ges större vikt”.

Där står det, klart och tydligt, att bostäder ska den som har mycket pengar ha. 

Nu kanske vän av ordning invänder att ett system som gynnar de ekonomiskt starka över de ekonomiskt svaga knappast kan kallas rättvist. “Lilla vän”, skulle moderater svara, “du har missförstått helt”.

Rättvisan de talar om är inte hyresgästens, såklart. Det handlar om att det ska bli rättvisare (läs lönsammare) att vara hyresvärd och fastighetsägare.

Men manifestet blir kallare än så.

Vidare kan man läsa att de ska “införa ett bidragstak så att de samlade bidragen aldrig kan bli högre än lönen från ett arbete”.  Omkring 12 000 kronor ska den som blir sjuk, som förlorar jobbet eller av olika anledningar behöver samhällets hjälp kunna få ut i månaden.

Det kanske låter som gammal Allians-skåpmat, men år 2022 har den gamla arbetslinjen en klar bismak av sverigedemokrat. 

Det första stycket om arbetslinjen i manifestet lyder:

“Den som kan försörja sig själv och den som anstränger sig, ska belönas. Det handlar ytterst om moral och rättvisa. Varannan invandrad person i Sverige, totalt 700 000 personer, kan idag inte försörja sig själv fullt ut.”

Så tydlig är motsättningen mellan att tala om “den som anstränger sig” och de invandrade personerna som enligt Moderaternas kritiserade definition inte kan försörja sig själva.

2006 bedrev Moderaterna en vanvettig hetsjakt på sjuka och arbetslösa, samtidigt som de gödde de bättre beställda med skattesänkningar. Den här gången har de försökt plocka strategier från den mer extrema högerkanten.

Nu är det inte påhittade gnälliga simulanter som mest ligger och käkar praliner för alla sjuklönspengar som är slagpåsen. Nu pekar Moderaterna på en lika påhittad utlandsfödd person, ofta kvinna som hellre skaffar barn än att ta ett jobb, som orsaken till alla Sveriges problem.

700 000 såna utlandsfödda låtsas de som att de har hittat, trots att påståendet motbevisats om och om igen.

Låt dem inte blanda bort korten – Moderaterna går till val på att skära i välfärden för att göra skattesänkningar som gynnar de med höga inkomster mest. Blir du sjuk eller förlorar jobbet kommer du att drabbas hårt av M-politiken.

Är du i en bransch med dåliga arbetsvillkor, äger du inte ditt boende och har du tjänat mindre för att du tagit hand om barn eller satsat på att bygga ditt eget företag, kommer du att att drabbas av M-politiken.

Och om du drabbas spelar det såklart ingen roll för Moderaterna om du heter Mohamed eller Månsson i efternamn.

/Lisa Aggeborn, Morgon-Tidningen

Detta är en analys, och speglar skribentens åsikter. Morgon-Tidningens opinionstexter är stolt socialdemokratiska.

Läs mer

Populärt