fbpx
NyheterVinstregn över aktieägare: Skoljätte delar ut 185 miljoner

Vinstregn över aktieägare: Skoljätte delar ut 185 miljoner

Det blir klirr i kassan för utbildningskoncernen Academedias ägare i år igen. Styrelsen föreslår en utdelning på 1:75 kronor eller 185 miljoner kronor. Detta ligger i nivå med fjolårets utdelning och motsvarar 27 procent av företagets vinst.

”Verksamhetsåret 2021/22 kan summeras som ett av våra starkaste år någonsin. Antalet barn och elever i skolsegmenten ökade med 5,4 procent och omsättningen ökade med 7,5 procent trots att vuxenutbildningssegmentet påverkades av återgång till mer normala deltagarvolymer”, skriver vd Marcus Strömberg i en kommentar.

Lägre lönsamhet i den norska förskoleverksamheten och motvind i vuxenutbildningssegmentet vägs upp av fortsatt god utveckling för grund- och gymnasiesegmentet, enligt Strömberg, som även gläds åt att antalet barn i förskolesegmentet ökade med 6,2 procent som en följd av nystarter i Tyskland och förvärv i Nederländerna.

Academedia redovisar en vinst före skatt på 223 miljoner kronor för det fjärde kvartalet, avslutat i juni. Det kan jämföras med 231 miljoner kronor under motsvarande period ett år tidigare.

Nettoomsättningen under kvartalet ökade från 3,67 miljarder till 3,85 miljarder kronor.

För hela räkenskapsåret blev det en vinst före skatt på 784 miljoner kronor, upp från 772 miljoner ett år tidigare. Nettoomsättningen för helåret ökade från 13,3 miljarder till 14,3 miljarder kronor.

Läs mer

Populärt