fbpx
HemPolitikRödgröna i ledning – M störtdyker

Rödgröna i ledning – M störtdyker

Moderaterna störtdyker i den senaste mätningen från DN/Ipsos och är nu inte näst största parti. Avståndet till Magdalena Anderssons regeringsalternativ ökar.

Den förra mätningen från DN/Ipsos kom i juni och sedan dess har det skett stora svängningar i opinionen. Det visar den senaste mätningen som presenteras drygt två veckor innan valet den 11 september.

Mätningen visar ett kraftigt övertag för Magdalena Anderssons regeringsunderlag. Omräknat i riksdagsmandat skulle S, V, C och MP få 181 mandat. Högersidan skrapar endast ihop 168.

Rejält fall

Det är inte de enda dåliga nyheterna för Ulf Kristersson. Hans parti faller tungt. Resultatet på 16,6 procent är det sämsta sedan december 2019 och innebär att M fallit med tre procentenheter sedan junimätningen.

Även Kristdemokraterna och Liberalerna tappar, om än i mindre skala. För Liberalerna är nog fyraprocentsspärren den största huvudvärken, då deras 4,6 procent inte är långt ifrån.

Det går bättre för Sverigedemokraterna som i mätningen med råge är näst största parti. Med en ökning på 1,4 procentenheter är de nu mer än fyra procentenheter före Moderaterna.

Om SD blir större kan det skapa problem för Ulf Kristersson och hans planer på att skapa en regering utan ministerposter för SD. I mitten av augusti ville han inte kännas vid att SD kunde bli större, och menade att det inte var aktuellt över huvud taget. Han har inte uttalat sig i frågan efter de senaste mätningarna offentliggjorts.

Resultat:

Socialdemokraterna: 30,4 procent (-0,3)
Sverigedemokraterna: 20,7 procent (+1,4)
Moderaterna: 16,6 procent (-3,0)
Vänsterpartiet: 8,5 procent (-0,9)
Centerpartiet: 6,9 procent (+1,6)
Kristdemokraterna: 5,5 procent (-0,4)
Miljöpartiet: 5,0 procent (+2,1)
Liberalerna: 4,6 procent (-0,5)

RELATED ARTICLES

Populärt