OpinionAnalys: Kristerssons passivitet imponerar inte

Analys: Kristerssons passivitet imponerar inte

Trots kriser både nationellt och internationellt väljer Ulf Kristersson att ducka offentligheten. Det imponerar inte, skriver MT:s Lisa Aggeborn.

Det har nu gått elva dagar sedan valdagen och alla röstsedlar har varit färdigräknade i mer än en vecka. På den tiden har Ulf Kristersson, mannen som med allra största sannolikhet blir Sveriges nästa statsminister, bara synts till en gång.

Enda gången Strängnäs stolthet vågat sig ut i offentligheten var vid det obligatoriska mötet med talmannen. Det var ett kort möte, och på den efterföljande pressträffen blev inte mycket sagt. 

Om det känns märkligt att Kristersson duckar offentligheten är det för att det är ytterst ovanligt. Det är inte så en statsminister, även om han inte tillträtt än, ska agera.

Tyst trots kris

Man kan verkligen fråga sig vad som skulle kunna locka ut moderatledaren ur sitt gömme. Tydligen räcker det inte ens med en internationell kris.

Rysslands krig mot Ukraina rasar vidare och eskalerar i och med att Vladimir Putin nu kallar in 300 000 reservister. Ryssar demonstrerar på gatorna och flyr landet. Ukrainas president Volodomir Zelenskyj säger att Putin vill dränka Ukraina i blod.

Politiska ledare i alla länder fördömer utvecklingen, avgående försvarsminister Peter Hultqvist blixtinkallar försvarsutskottet för ett extra möte och avgående utrikesminister Ann Linde aviserar nya sanktioner efter ett möte med EU:s försvarsministrar.

Väljer Instagram

Ulf Kristersson väljer att i detta läge göra ett inlägg på Instagram. Till en gammal pressbild skriver han, eller kanske snarare någon ur hans pressteam, att “Sveriges roll ska vara aktiv och pådrivande partner” för ökat samarbete mellan EU och USA. Själv väljer dock Kristersson att vara passiv och undfallande.

Är det såhär det kommer att bli nu? Vi kommer troligen få en historiskt svag högerregering, som hela tiden måste hålla sig väl med SD för att kunna klamra sig fast med makten. Minsta konflikt eller felsteg kan leda till att allt rämnar som ett korthus.

Kristersson tycks ha gjort bedömningen att om han bara är tyst så säger han åtminstone inget dumt. Det kommer inte imponera på samarbetspartierna och bäddar för nya konflikter när SD som koalitionens största parti tar vara på all den makt som en svag Kristersson ger dem.

Det kommer heller inte att imponera på väljarna. En osynlig statsminister blir inte en populär statsminister.

/Lisa Aggeborn, Morgon-Tidningen

Detta är en analys, och speglar skribentens åsikter. Morgon-Tidningens opinionstexter är stolt socialdemokratiska.

Läs mer

Populärt