fbpx
NyheterAndersson om gasläckagen: Troligen sabotage

Andersson om gasläckagen: Troligen sabotage

Tonen om gasläckagen i Östersjön skärps från regeringen. Statsminister Magdalena Andersson säger att det troligen rör sig om sabotage. Hennes utspel kommer sedan Danmarks statsminister Mette Frederiksen slagit fast att läckagen är resultaten av en medveten handling.

– Informationsläget är långt ifrån fullständigt, men vi ser allvarligt på det inträffade. Detonationer har inträffat och det rör sig troligtvis om sabotage, säger Magdalena Andersson (S) vid en hastigt sammankallad pressträff på regeringskansliet i Stockholm på tisdagskvällen.

– Detonationerna har inträffat utanför Sveriges territorium och Sverige är inte under attack, tillägger hon.

Svenska, danska och norska institut som övervakar seismologisk aktivitet meddelande under tisdagen att man registrerat två kraftiga undervattensexplosioner i området vid läckagen, som även överensstämmer i tid för då läckorna upptäcktes.

Andersson bekräftar att hon varit i kontakt med Danmarks statsminister, med Tysklands förbundskansler och med Natos generalsekreterare, samt har fortsatt samarbete med fler länder, däribland USA.

Ökad drönaraktivitet

Norges regering har även informerat Sverige om en ökad drönaraktivitet i Nordsjön, och åtgärder man vidtagit med anledning av det, säger hon vidare.

Statsministern har även talat med Moderatledaren Ulf Kristersson under kvällen.

– Jag vill var tydlig med att från regeringens sida gör vi allt vi kan för att nästa regering ska ha alla möjligheter att hantera den här situationen.

Utrikesminister Ann Linde (S) konstaterar att Sverige inte pekar ut någon misstänkt.

– Vi fortsätter att samla in fakta och har haft flera möten med svenska myndigheter. Vi utesluter inga scenarier men kommer inte att spekulera om motiv, säger Linde.

Säkerhetsläget i vårt närområde är oförutsägbart och det är viktigt att vi agerar snabbt, beslutsamt och gemensamt, fortsätter hon.

– Det är viktigt att vi tar hela situationen på stort allvar, säger försvarsminister Peter Hultqvist och kallar det för en händelse utöver det vanliga.

På en fråga från TT hur händelsen påverkar det säkerhetspolitiska säger statsminister Andersson:

– Vi har en försämrad säkerhetspolitisk situation i vårt närområde sedan Rysslands invasion av Ukraina och Försvarsmakten vidtar kontinuerligt beredskapsanpassningar, inte minst sedan vår Natoansökan.

TT: Hur påverkar det hotbilden mot Sverige?

– Det återstår att se, men det är viktigt att understryka att det inte är ett angrepp på vårt territorium, säger hon.

Om det rör sig om ett sabotage är det möjligt att det kan ha planerats under en lång tid, poängterar Magdalena Andersson på TT:s fråga om någon annorlunda aktivitet observerats i Östersjön i samband med explosionerna.

Medveten handling

Pressträffen i regeringskansliet i Stockholm följde kort efter ett pressmöte i Köpenhamn.

– Det är myndigheternas bestämda åsikt att det var en medveten handling och att ingen olycka ligger bakom, säger Mette Frederiksen (S) vid pressträffen i Köpenhamn.

Även hon understryker att det inte råder något direkt militärt hot mot Danmark.

En av sprängningarna hade en magnitud på 2,3 och registrerades på 30 mätstationer i södra Sverige, enligt Institutionen för geovetenskaper (SNSN). Den första explosionen registrerades klockan 2.03 natten mot måndagen och den andra vid 19-tiden på måndagen. Enligt seismologen Björn Lund motsvarar den första explosionen ungefär ett par hundra kilo dynamit eller en mindre dynamitladdning som påverkats av gas.

– Det var skakningar som man inte ser vid jordskalv, utan vid explosioner, säger Danmarks klimatminister Dan Jørgensen (S) på tisdagskvällen.

”Inget angrepp mot Danmark”

På en direkt fråga om den danska regeringen ser händelsen som en krigshandling säger Mette Frederiksen att läckaget är på internationellt vatten och därmed inte är ett angrepp mot Danmark.

– Att vi ser så allvarligt på det beror på att det sker så nära Danmark och Sverige.

– Det var ingen olycka. Närmare än så går vi inte in på det.

Tryckfall i ledningen

Läckaget på Nord Stream 2 upptäcktes på måndagseftermiddagen efter ett plötsligt tryckfall i ledningen, som är dragen från Ryssland till Tysklands norra kust. Även Nord Stream 1, med ungefär samma sträckning, rapporterade tryckfall.

Ett av läckagen har enligt regeringen skett i svensk ekonomisk zon och två i dansk ekonomisk zon, nordöst om Bornholm.

Kustbevakningen övervakar läckan med flyg och fartyg. Utsläppet syns på havsytan, bubblandes i en cirkel på cirka 900 meter i diameter.

– Just nu går det inte att begränsa eller bekämpa gasen. Den löses upp relativt snabbt i både luft och vatten, säger Malin Roth, operatör hos Kustbevakningens ledningscentral, vid 18-tiden på tisdagen.

Kremls talesperson Dmitrij Peskov hävdar under tisdagen att Ryssland är ”extremt oroat” över tryckfallet och säger att situationen måste hanteras omgående. På en fråga om läckaget kan ha orsakats av ett sabotage svarar Peskov att ”inget alternativ kan uteslutas i nuläget”.

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen kallar händelsen för en sabotageaktion.

”Varje avsiktlig störning av aktiv europeisk energiinfrastruktur är oacceptabel och kommer att leda till starkast möjliga reaktion”, skriver hon på Twitter och understryker att det är av största vikt att incidenterna utreds.

Läs mer

Populärt