fbpx
NyheterFacket: Nej till SD-politiker som företrädare

Facket: Nej till SD-politiker som företrädare

Nej till att både vara politiskt aktiv i Sverigedemokraterna och att samtidigt vara fackligt förtroendevald. Det anser flera stora LO-fackförbund fortfarande trots SD:s stora framväxt i senaste riksdagsvalet.

De senaste åren har flera tvister uppstått mellan flera stora LO-fackförbund och fackligt förtroendevalda, och även gällande en enbart facklig medlem i Transport, som har varit politiskt aktiva inom SD.

Tvisterna har slutat med att de fackliga representanterna – och SD-politikerna – till slut har fått gå från sina uppdrag när facken ansett att det inte går att kombinera ett politiskt uppdrag inom SD och ett fackligt förtroendeuppdrag.

En linje som de berörda förbunden Handels, IF Metall och Transport håller fast vid efter riksdagsvalet, trots att SD blev näst största parti och även ser ut att bli en del av regeringsunderlaget. Samma policy gäller oavsett om man är aktiv på kommunnivå eller riksdagsnivå.

– Här har vi dragit en linje, tillämpat den och det kommer vi naturligtvis också hålla i framgent, säger IF Metalls förbundssekreterare Martin Gunnarsson.

Kan inte ha båda uppdragen

Det var bland annat i slutet på januari i år som en gruppordförande inom IF Metall på SSAB i Luleå, som då även var ordinarie ledamot och vice gruppledare för SD i kommunen, fick lämna sin fackliga post sedan förbundsstyrelsen beslutat att han inte kunde ha kvar båda sina uppdrag.

Det är inte möjligt att kombinera uppdragen när IF Metall och SD har helt olika uppfattningar kring vissa grundläggande frågor, som när det kommer synen på alla människors lika värde, säger Martin Gunnarsson.

– Vi har ganska många medlemmar med utländsk härkomst och de ska kunna lita på att en facklig företrädare behandlar dem exakt likadant som en person som är född i Sverige.

Kommer gälla fortsatt

Transport har varit ännu hårdare i sin policy mot politiskt aktiva inom SD, som även är anslutna till facket. En av Transports medlemmar blev invald i kommunfullmäktige för SD i valet 2018 och trots att mannen inte hade ett fackligt förtroendeuppdrag valde facket att utesluta mannen. Beslutet överklagades till tingsrätten, som slog fast att Transports beslut var ogiltigt för att det inte gick att bevisa att det fanns stöd i fackets stadgar.

Domen har sedan överklagats till hovrätten, där huvudförhandlingen ännu inte ägt rum.

Enligt Transports förbundsordförande Tommy Wreeth så är det inte förenligt att vara medlem i Transport och samtidigt politiskt aktiv i SD, och det enligt ett kongressbeslut.

– Det gäller oavsett om SD har 10, 20 eller 30 procent, säger han.

Handels står också fast vid sin tidigare linje, baserat på ett kongressbeslut.

– Det påverkas inte av hur många procent ett parti får i riksdagen – utan det är utifrån våra egna principer. Enligt våra stadgar står vi upp för jämlikhet, lika behandling och människors lika värde. Som förtroendevald är det särskilt viktiga värdegrunder att leva upp till, säger Martin Nyberg, Handels andre vice ordförande.

”Cyniskt”

Enligt SD:s arbetsmarknadspolitiska talesperson Magnus Persson så är fackens inställning cynisk.

– Samtidigt har vi många företrädare inom IF Metall och Transport som är aktiva inom socialdemokratin. Och med det stora stöd som SD har inom dessa fackförbunden så stänger man ute massvis med personer från det viktiga arbetsmiljöarbetet, säger han.

Enligt Magnus Persson borde politisk hemvist inte vara avgörande för om man får ha ett fackligt uppdrag eller inte.

– Om man ska ha en likvärdig bedömning ska det gälla alla politiskt aktiva, och inte ett enskilt parti.

Han ställer sig också emot IF Metalls uttalande om att fackmedlemmar med utländsk härkomst inte kan lita på om en facklig företrädare, som samtidigt är politiskt aktiv inom SD, kan företräda dem rättvist.

På frågan om fackens policy kan vara diskriminerande mot enskildas politiska åsikter och engagemang svarar facken nej.

– Man gör ett val, det handlar inte om att man inte får vara medlem i IF Metall utan det handlar om att man inte kan företräda IF Metall i det avseendet, säger Martin Gunnarsson.

Läs mer

Populärt