HemNyheterFjärde gasläcka upptäckt

Fjärde gasläcka upptäckt

En fjärde läcka har upptäckts i Nord Stream 2, utöver de tre läckage som tidigare varit kända.

Läckorna i gasrören Nord Stream 1 och Nord Stream 2 är inte tre, utan fyra. Något som Kustbevakningen klargjorde sent på onsdagen och något som Svenska Dagbladet var först att rapportera om.

Kustbevakningen, som har fartyg på plats, uppger för TT att två av läckorna är i svensk ekonomisk zon, och två är i dansk ekonomisk zon. Det större av de ”svenska” läckagen är på Nord Stream 1, det mindre på Nord Stream 2.

Men ytterligare säkerhetsåtgärder är inte nödvändiga, säger säger Maria Boman, sjöräddningsledare vid sjö- och flygräddningscentralen, till Aftonbladet, då läckan enligt henne ligger mellan de två läckor som omfattas av den befintliga varningen i samma område.

– Den var inte känd från början och syntes inte på radar eftersom den är mindre. Kustbevakningen såg den när de åkte med båt och flyg i området. Jag vet inte exakt när men den var i alla fall känd vid lunchtid i tisdags.

”Sabotage”

Den gängse uppfattningen, vilket bedömare och myndigheter i flera länder lutar åt, är att läckagen uppstått till följd av medvetna riktade attacker.

Spänningsläget i Östersjöområdet ökar nu ytterligare. Den norska säkerhetspolisen varnar om ökat ryskt hot mot norsk olja och gas. Bland annat handlar det om ökad drönaraktivitet i Nordsjön och om ryska fartyg som kartlägger det norska gasnätverket.

Norge höjer därför säkerheten vid energianläggningar både på land och till havs. I Sverige har kärnkraftsanläggningarna Ringhals och Forsmarks infört ”skärpt uppmärksamhet”.

”Hotbilden har breddats”

”Hotbilden mot Sverige har breddats och fördjupats och är såväl militär som civil”, skriver Säkerhetspolisen, som under onsdagen tog över utredningen om läckagen från svensk polis, i en kommentar.

Samtidigt tillbakavisar Ryssland alla anklagelser kring att de skulle ha varit delaktiga i aktioner som lett till läckagen. President Vladimir Putins och Kremls talesperson Dmitrij Peskov säger att indirekta anklagelser mot Ryssland om sabotage ”var förutsägbara, korkade och absurda”.

Ryssland har med anledning av läckagen begärt ett extrainsatt möte i FN:s säkerhetsråd som är planerat att hållas fredag.

RELATED ARTICLES

Populärt