fbpx
HemPolitikRedan splittringar inom högerblocket – viktiga omröstningen misslyckades

Redan splittringar inom högerblocket – viktiga omröstningen misslyckades

Den första omröstning som testade det nya högerblocket slutade med ett nederlag för Ulf Kristerssons linje.

Det har kommit få nyheter från Ulf Kristerssons försök att bilda en regering. Ett av de första testen för det nya högerblocket är valen till talmansposterna i riksdagen.

Framförallt har valet till andra vice talman visade sig vara problematiskt. Det är första gången som lojaliteten testades i den nya koalitionen, och det började med ett nederlag.

I omröstningens första omgång krävs egen majoritet för att väljas till andre vice talman. Ulf Kristerssons kandidat, Sverigedemokraten Julia Kronlid, nådde inte det målet.

Kronlid har kritiserats för att under många år ha drivit en abortkritisk agenda. Under sina år i riksdagen har hon lagt flera motioner om sänkt tidsgräns för abort och samvetsfrihet för barnmorskor. Hon har även sagt att hon inte ”accepterar evolutionsteorins påstående att människan härstammar från aporna”.

Tre svek partilinjen

Den första omröstningen slutade på 126 blankröster, 49 för Janine Alm Ericson (MP) och 173 för Kronlid. Det betyder att tre ledamöter från högersidan bröt partilinjen genom att inte lägga sin röst på Sverigedemokraten.

Liberalernas gruppledare Mats Persson tror inte att de som brutit ledet var från hans parti:

– Vi har kommit överens om hur vi ska rösta. Det är en helhet som innebär att Liberalernas inflytande ökar genom att vi får två presidieposter vi annars inte skulle haft, säger Mats Persson till Svenska Dagbladet.

Sedan tidigare står det klart att SD kommer få hälften av högerblockets viktiga presidieposter i riksdagens utskott.

Valdes vid andra omröstningen

Vid riksdagens andra omröstning fick Julia Kronlid 174 röster. Det räckte för att hon skulle kunna väljas till andre vice talman.

Totalt lades 348 röster, en mindre än under första omgången. Det gjorde att Kronlid fick mer än hälften av rösterna och därmed kunde väljas, vilket räcker i den andra röstningsomgången.

RELATED ARTICLES

Populärt