fbpx
PolitikS-ministrar: SD är en säkerhetsrisk för Sverige

S-ministrar: SD är en säkerhetsrisk för Sverige

Sverigedemokraternas kopplingar till Putin-Ryssland och flera andra totalitära regimer utgör en fara för landets säkerhet, uppger försvarsminister Peter Hultqvist och integrations- och migrationsminister Anders Ygeman.

Sverigedemokraterna utgör en säkerhetsrisk för Sverige. Det sa försvarsminister Peter Hultqvist (S) och integrations- och migrationsminister Anders Ygeman (S) på en pressträff på fredagsmorgonen.

SD har en lång historia av kopplingar till Ryssland och ministrarna lyfte även de starka banden mellan flera tunga SD-namn och Ungern.

Dessa kopplingar gör att SD blir en fara för säkerhetspolitiken och inte går att lita på.

– De har utsett företrädare som ertappats med att ha besvärande kopplingar både till odemokratiska ledare, högerpopulistiska organisationer och Ryssland och auktoritära stater, sa försvarsministern på pressträffen.

Om Sverigedemokraterna når majoritet tillsammans med Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna får SD större inflytande än någonsin tidigare. Jimmie Åkesson utesluter inte att kräva ministerposter och menar att det blir ”väldigt dyrt” om Ulf Kristersson inte vill ha dem i sin regering.

Kristersson har vidhållit att han ska bilda regering utan SD, trots att hans M är mindre än SD i de senaste mätningarna. Frågan kvarstår hur mycket inflytande SD kommer kräva över landets allra känsligaste områden och hur mycket Kristersson är beredd att ge upp för att kunna ta regeringsmakten.

– Hur ska han förhindra att Sverigedemokraternas Putin-koppling får inflytande över en kommande regering, säger Anders Ygeman.

Läs mer

Populärt