fbpx
HemOpinionSkattesänkningar för rika är så urbota korkat att till och med IMF...

Skattesänkningar för rika är så urbota korkat att till och med IMF förstår det

Karla Lindahl sätter ner foten och får till och med påhejning av IMF.

Tänk dig att du står framför en uteliggare med en hundring i handen. Men istället för att ge sedeln till den stackars bostadslöse saten framför dig så tar du bussen till Östermalm och petar in den i en brevlåda i ett av de finare husen på Strandvägen och tänker ”nu får den där stackars uteliggaren snart det bättre”. 

Det är ungefär så tanken om ”trickle down economics” fungerar. Alltså att skattesänkningar och ekonomisk helkroppsmassage för de allra rikaste ska på sikt gynna hela samhället, till och med de mest fattiga. 

Vem som helst kan ju se bristerna i denna tankekullerbytta, men nu har till och med Internationella vautafonden – IMF – reagerat. 

Det IMF mer specifikt reagerat på är den nya brittiska regeringen, och den nya budgeten där premiärminister Liz Truss och finansministern Kwasi Kwarteng vill göra enorma skattelättnader för de superrika, och därmed på nåt magiskt sätt få ekonomin att växa. 

Budgetförslaget har redan fått pundet att störtdyka, och flera långivare till brittiska staten har uttryckt stor osäkerhet. 

Nu fruktar IMF – som verkligen inte är några vänsternissar – att skattesänkningarna kommer att skada jämlikheten, höja räntorna och kraftigt elda på matpriserna. 

Enligt BBC vill IMF att brittiska högerregeringen nu ska ”tänka om” angående budgetförslaget. 

Hur ser det ut här i Sverige då? 

Ja, förmodligen är det lika korkat här. Moderaterna gick ut innan valet och sa att man ville sänka skatter med 40 miljarder och skära bort skyddsnäten för de som behöver skyddsnäten mest. 

Resultatet kommer antagligen bli detsamma som i Storbritannien. Högre priser, dyrare bolån, höjda hyror och en svag krona. 

Högerns största seger de senaste 40 åren är att de lyckats lura i vanligt folk att alla tjänar på att superrika blir ännu rikare. Men kanske har det ideologiskt drivna vansinnet nu nått vägs ände. För om till och med IMF reagerar, så kanske vi alla kan fastslå att uteliggaren inte får det bättre för att familjen Af Silfwersked får en hundring till. 

Karl Anders ”Karla” Lindahl, Morgon-Tidningen

Detta är en analys, och speglar skribentens åsikter. Morgon-Tidningens opinionstexter är stolt socialdemokratiska.

RELATED ARTICLES

Populärt