NyheterStorbritannien begraver sin drottning

Storbritannien begraver sin drottning

Det är dags att säga farväl till en hel epok. Storbritannien och hela världen tar nu avsked av drottning Elizabeth II i en storslagen statsbegravning i London.

Allmänheten har köat i dagar och väntat i hela nätter för att ge en sista hälsning till den drottning som stundtals kändes nästan som evig.

Nu är det dags.

Vid klockan tolv i dag inleds statsbegravningen i Westminster Abbey med tusentals gäster på plats och kanske upp till en miljon människor på gatorna i London.

Många har funnits på plats i dagar längs den kortegeväg som drottningens kista sedan ska färdas på väg mot själva begravningsplatsen i Windsor.

– Vi har filtar med oss och sovsäckar och godis. Det ska nog gå bra, säger Ivy Pickering, som ställt upp sig längs paradgatan The Mall.

– Jag var här vid jubileet också (när drottningen i somras firade 70 år på tronen), men då trodde vi inte att det skulle ta slut så snabbt. Det är ledsamt – men inte oväntat, säger hon.

Elizabeth II knyter ihop Storbritanniens – och hela världens – moderna historia. Hon föddes strax efter första världskriget, upplevde det andra som frivillig bilkårist och tillträdde tronen när Sir Winston Churchill fortfarande var premiärminister.

Han var född 1874. Dagens premiärminister Liz Truss – den sista som Elizabeth hann ta emot – är född 1975.

Elizabeth hann träffa 15 brittiska premiärministrar och 13 presidenter i USA. När hon kom på statsbesök till Sverige 1956 var nuvarande kung Carl XVI Gustaf inte ens tio år gammal.

Nu tillhör han och drottning Silvia de många inbjudna majestäterna på plats i London. Här finns även Danmarks drottning Margrethe, Norges kung Harald och drottning Sonia, Japans kejsar Naruhito och kejsarinnan Masako med flera.

Bland övriga gäster märks USA:s president Joe Biden, EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och Frankrikes president Emmanuel Macron.

Kungen vandrar

Storbritanniens nye kung – Charles III – kommer att vandra närmast efter sin mors kista när den förs till Westminster Abbey, med sönerna prins William och prins Harry intill sig.

Under ceremonin väntas bland annat högläsning från premiärminister Truss.

I processionen och längs kortegevägen deltar soldater från allehanda vapenslag i Storbritannien och det brittiska samväldet, men också representanter för polisen och sjukvården.

Sedan ska alla försöka ta sig hem också.

Redan på förhand varnas för stora förseningar när allmänheten ska lämna området.

– Man får sätta sig och ta en kaffe någonstans och ta det lugnt bara, så ska det nog gå bra, säger Ivy från Bournemouth.

Läs mer

Populärt