HemPolitikRegionerna där det kan bli maktskifte

Regionerna där det kan bli maktskifte

I flera regioner blåser vänstervindar och flera borgerliga styren ser ut att falla.

Regionvalet är kanske ett lite bortglömt val, men då regionerna har ansvar för frågor som kollektivtrafik och sjukvård påverkar det politiska styret där i hög grad människors liv. 

Majoriteten av regionerna styrdes under mandatperioden 2018 till 2022 av olika högerkonstellationer, men i flera regioner ser det nu ut att bli maktskifte efter att Socialdemokraterna på många platser gjort ett starkt val.

Det pågår fortfarande förhandlingar för att skapa majoritetssamarbeten, men det här är regionerna där det ser ut att bli maktskifte.

Norrbotten

Under förra mandatperioden var det lokala Sjukvårdspartiet en mäktig kraft i Region Norrbotten. Partiet har dock fullkomligt imploderat i detta val och backar 26,5 procentenheter.

–  Att backa med 26,5 procentenheter, det är inte ofta man ser, säger SVT:s reporter Fouad Youcefi.

S ökar med över 12 procentenheter och kommer med sina 41,9 procent troligen ta över makten från högersamarbetet.

Stockholm

Stockholm är den folkrikaste regionen och den har under mandatperioden styrts av de gamla allianspartierna plus MP. MP har dock gått ut med att de kommer att byta sida.

S ökar med nästan sju procentenheter och landar på 33 procent av rösterna och läget ser enligt toppnamnet Aida Hadzialic ljust ut:

Faksimil: Instagram

– Signalen är tydlig. Stockholmarna har röstat för förändring och en ny riktning för Region Stockholm. De har gett rött kort till Moderaternas sjukvårdspolitik och vill se ett historiskt maktskifte, skriver hon på Instagram.

Skåne

I Skåne får inget block egen majoritet. Detta då varken den högerkoalition som styrt sedan 2018 eller Socialdemokraterna är villiga att samarbeta med SD. I valet backade samtliga gamla allianspartier samtidigt som S ökade.

S söker nu stöd för att leda en mittenkoalition där man kan tänka sig samarbete med alla partier utom SD.

Dalarna

I Dalarna har Moderaterna aviserat att det gamla högerstyret Dalasamverkan, bestående av M, C, KD, L, MP och det lokala Dalarnas sjukvårdsparti, har fallit. Såväl L som MP kommer att åka ur regionfullmäktige.

Det är ännu inte klart hur regionen kommer att styras, men S gör ett starkt val och ökar med 4 procentenheter till 33 procent och vill nu hitta en möjlig koalition.

– Vi behöver försöka samla andra partier nu för att se hur vi kan få ihop en stabil majoritet i regionen, säger Elin Norén (S) till SVT.

Västra Götaland

I Västra Götaland har ett samarbete som kallade grönblå samverkan, bestående av M, C, L, KD och MP, styrt sedan 2014. MP väljer nu att byta sida till S, vilket kan öppna för maktskifte.

Förhandlingarna är ännu inte klara, men S som gjort ett starkt val försöker hitta en lösning:

– Jag har öppningar till alla partier just nu och har kontakt med gruppledarna för att bilda ett stabilt styre i regionen. De enda vi bestämt har stängt samverkan med är Sverigedemokraterna, säger Socialdemokraternas gruppledare Helén Eliasson till SVT.

RELATED ARTICLES

Populärt