HemPolitikMunkaveln i slottsavtalet som ska tygla SD

Munkaveln i slottsavtalet som ska tygla SD

Uppförandeklausulen i slottsavtalet ska tvinga SD-företrädare att ”uppträda med värdighet”.

Mandatperiodens kanske viktigaste dokument är det avtal som högerpartierna undertecknade på Tidö slott. I avtalet fastställs vilka ”samarbetsprojekt” partierna enats om och parterna lovar även att stå enade bakom en gemensam budget.

Redan innan valet talade Kristersson om att hans sida var överens. Det visade sig dock vara svårare än väntat att få ett samarbete på plats, och i avtalet finns tecken på att regeringspartierna väntar sig att få problem med samarbetspartnern SD.

Talande paragraf

Förutom politisk inriktning innehåller slottsavtalet en mycket talande mening. Meningen finns i avtalets början, under avsnittet ”Principer för extern kommunikation”, och lyder:

”Samarbetspartierna bidrar till ett gott samarbetsklimat genom att uppträda med värdighet och tala respektfullt om varandras centrala företrädare”.

Det är svårt att läsa meningen på något annat sätt än som en uppmaning till SD att hålla sina företrädare i schack.

Skrivelsen kan visa sig vara betydelsefull, eftersom SD:s många och ofta förekommande skandaler nu kommer att hamna direkt i Kristersson och övriga regeringens knä.

Oklara konsekvenser

På valnatten uppstod vad som i efterhand kan ses som ett typexempel på vad som inte är tillåtet enligt slottsavtalet. SD-företrädaren Rebecka Fallenkvists berusade utrop av den med högerextremism starkt sammankopplade frasen ”helg seger” strider uppenbart mot uppmaningen att uppträda med värdighet.

Fallenkvist har tillfälligt tagits ur tjänst, inte för valnattens bravader utan för att hon senare hånat Anne Frank på Twitter.

Att detta skulle vara den sista gången en SD-företrädare gör något som utan tvekan bryter mot uppförandekoden är inte troligt. Vad som händer när detta inträffar återstår att se.

Det är inte klart om det kommer att räcka att, som i fallet Fallenkvist, stänga av SD-företrädaren under en tid. Alternativen är att uppenbara brott mot avtalet får mer långtgående konsekvenser och kanske till och med hota hela samarbetet, eller att M, KD och L helt enkelt accepterar att SD bryter mot deras avtal.

RELATED ARTICLES

Populärt