PolitikLindes sista möte: "Dramatiska beslut"

Lindes sista möte: ”Dramatiska beslut”

Sanktioner mot Iran och klartecken för utbildning av ukrainsk militär väntar när EU-ländernas utrikesministrar möts i Luxemburg. Ann Linde (S) gör sitt sista möte innan det väntande regeringsskiftet.

Magdalena Andersson (S) är fortfarande statsminister och Linde fortfarande utrikesminister – åtminstone än så länge.

I Luxemburg gör hon i dag med största sannolikhet sin sista ministerträff, efter tillträdet som EU- och handelsminister 2016.

– Det har ju varit otroligt dramatiska beslut. Det började som EU-minister med brexit och sedan har det varit en rad kriser som vi har fått hantera, säger hon till SR Ekot på väg in till mötet.

Iran-sanktioner

Inne på mötet väntas bland annat beslut om sanktioner mot runt 15 personer och organisationer i Iran som kopplas till de senaste tidens brutala våld mot demonstranter runt om i landet.

– Det kommer att vara sanktioner mot sedlighetspoliser, mot politiskt ansvariga och de som har utfört våldet. Det här är ett mycket viktigt och välkommet beslut, säger Linde.

Sanktionerna blir i form av visumförbud till EU och frysning av eventuella tillgångar i EU. Längre fram kan det även bli tal om andra former av ekonomiska sanktioner.

– Det har inte kommit upp ännu fullt ut. Men frågan har börjat diskuteras, berättar Linde.

Soldatutbildning

EU-länderna är samtidigt på gång att säga ja till den utbildning av ukrainsk militär som diskuterats redan sedan långt innan Ryssland inledde sitt senaste anfallskrig mot Ukraina.

– Vi kommer att utbilda den ukrainska militären, till exempel i ledningsförmåga, i cyberfrågor och andra frågor som de vill ha stöd med. Det är ett väldigt positivt beslut, säger Ann Linde.

Omkring 15 000 ukrainska soldater ska utbildas, främst i Polen och Tyskland. Vad Sverige kan eller kommer att bidra med är dock ännu oklart.

– Det får vi ju titta på efterhand, säger Linde.

Mer pengar!

Klartecken i Luxemburg väntas också för att avsätta ytterligare 500 miljoner euro till vapenstöd för Ukraina.

Linde manar EU fortsätter att låta stödpengarna flöda till EU-fonden EPF, den europeiska fredsfaciliteten.

– Det är helt uppenbart att det behövs mer pengar. Sedan är det en diskussion såväl inom EU-länderna som inom Sverige, som är upp till den kommande regeringen, hur detta ska gå till. Men som jag ser det så är det uppenbart att vi måste se till att den europeiska fredsfaciliteten får mer resurser, säger utrikesministern.

Parallellt finns redan krav på att EU-länderna ska införa ett nionde sanktionspaket mot Ryssland med anledning av kriget – trots att det åttonde godkändes så sent som för en och en halv vecka sedan.

Läs mer

Populärt