HemRekommenderatNya ministern anmäld till Ekobrottsmyndigheten: "Folket förtjänar att få veta"

Nya ministern anmäld till Ekobrottsmyndigheten: ”Folket förtjänar att få veta”

Utnämningen av Lotta Edholm som skolminister har skapat stor debatt. Nu anmäls hon till Ekobrottsmyndigheten av organisationen S-studenter.

– Folket förtjänar att veta vad som gäller, säger S-studenters ordförande Emma Fastesson Lindgren till Morgon-Tidningen.

Sverige har en ny regering, och många av ministerutnämningarna har väckt reaktioner. Men mest debatterad har kanske den nya skolministern Lotta Edholm varit.

Edholm kommer direkt från ett styrelseuppdrag i skolkoncernen Tellus-gruppen, och sålde sina aktier i företaget samma dag som hon blev utnämnd.

Många har varit kritiska till Edholms nära band till friskolebranschen, och nu har det gått så långt att Edholm blivit anmäld till Ekobrottsmyndigheten.

– Vi tycker det är otroligt viktigt att vi har en skolminister som prioriterar barns utbildning och lärares villkor framför allt annat. Nu har vi istället en skolägare som tjänade tusentals kronor på sin utnämning, säger Emma Fastesson Lindgren, ordförande för S-studenter, till MT.

FOTO: S-studenter

Flera medier har i veckan rapporterat om att Tellus-gruppens aktier steg rejält när utnämningen av Edholm blev offentliggjord, och att Edholm tjänade tusentals kronor när hon sålde sina aktier samma dag.

– Min förhoppning är att det ska komma upp på dagordningen att vi har ett problematiskt skolsystem som Ulf Kristersson inte verkar se några problem med, säger Fastesson Lindgren.

Den vinstkrävande friskoleindustrin är starkt ifrågasatt i Sverige. Enligt en Sifo-mätning från 2021 ville åtta av tio svenskar antingen förbjuda eller begränsa privatskolornas vinstuttag. Dock vill samtliga partierna i det nya regeringssamarbetet, alltså Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna, att vinstuttagen ska finnas kvar.

RELATED ARTICLES

Populärt