PolitikS ökar i två mätningar – SD tappar

S ökar i två mätningar – SD tappar

I de senaste mätningarna från Novus och Demoskop fortsätter Socialdemokraterna att gå starkt. Sämre går det för Sverigedemokraterna.

Socialdemokraterna ökade i valet den 11 september. Framgångarna till trots gick det inte att behålla regeringsmakten, då flera av de mindre partierna i Magdalena Anderssons regeringsunderlag gjorde sämre val. S framgångar i opinionen ser dock ut att hålla i sig.

I den senaste mätningen från SVT/Novus får S 31,1 procent, en ökning med 0,8 procentenheter. I Demoskop går det ännu bättre och man ökar där med 1,3 procentenheter till 31,6 procent.

SD backar

Sämre går det för SD. I Demoskops mätning tappar de med 1,2 procentenheter till 19,3 procent. De förlorar där även platsen som näst största parti.

Båda mätningarna är gjorda innan uppgifterna om att SD-anknutna insamlingsstiftelser tagit emot anonyma donationer i mångmiljonklassen. Det är alltså inte den här nya skandalen som dragit ner partiets siffror.

Tappar efter Lööfs avhoppp

Störst tapp i båda mätningarna står Centerpartiet för. Valresultatet var en besvikelse och resulterade i att den populära partiledaren Annie Lööf aviserade sin avgång. 

Partiledarbytet verkar dock inte ha stoppat väljartappet:

– Hon är partiet på många sätt och har en otroligt stark ställning. Flera väljare uttrycker i mätningen att de nu är oroade för vem som ska ta över efter henne och vart partiet ska ta vägen. Flera har därför valt att gå till Socialdemokraterna som känns som ett mer tryggt alternativ, säger Karin Nelsson, vd på Demoskop, till Aftonbladet.

I Novusmätningen tappar partiet ytterligare en procentenhet jämfört med valresultatet och hamnar på 5,7 procent. I Demoskop är resultatet närmast identiskt på 5,8 procent efter ett tapp med 0,9 procentenheter.

Läs mer

Populärt