HemNyheterStärkt misstanke om grovt sabotage vid gasläckor

Stärkt misstanke om grovt sabotage vid gasläckor

Avspärrningarna har hävts och misstankarna om grovt sabotage har stärkts efter att Säpo gjort en brottsplatsundersökning vid gasläckorna i Östersjön. Efter en samlad bedömning kan vi konstatera att det har skett detonationer vid Nord Stream 1 och 2, säger Nina Odermalm-Schei, på Säpo till TT.

Säkerhetspolisen har i helgen genomfört en brottsplatsundersökning i området vid gasläckorna i Östersjön med stöd av Kustbevakningen, Försvarsmakten och Polismyndigheten.

– Jag kan bekräfta att Säkerhetspolisen har genomfört en brottsplatsundersökning under ledning av åklagare. Vi har haft medarbetare från Säkerhetspolisen som har arbetat på platsen med stöd av bland annat Kustbevakningen, säger Nina Odermalm-Schei, kommunikationschef på Säkerhetspolisen till TT.

– Efter en samlad bedömning kan vi konstatera att det har skett detonationer vid Nord Stream 1 och 2. De har orsakat omfattande skador, säger hon.

Gjort beslag

Misstankarna om grovt sabotage har förstärkts efter brottsplatsundersökningen, enligt Säpo.

– Vi har också gjort vissa beslag som vi dessvärre inte kan berätta vad de omfattas av. Nu kommer vi att fortsätta förundersökningen och analysera beslagen och ytterligare klarlägga händelsen, säger Nina Odermalm-Schei.

Avspärrningarna i området har nu hävts efter beslut av kammaråklagare Mats Ljungqvist.

”Det har varit fråga om en avspärrning av ett mycket begränsat område både i tiden och till ytan”, säger Mats Ljungqvist i ett pressmeddelande.

Statsministern: Fint stöd

Statsminister Magdalena Andersson (S) är försiktig med att kommentera uppgifterna om stärkta misstankar om sabotage.

– Det råder ju förundersökningssekretess i Sverige, men det är väldigt bra att man arbetar intensivt med det, också i samarbete med Danmark och Tyskland, säger Andersson på väg in till dagens europeiska toppmöte i Prag.

TT: Vad för sorts stöd väntar du dig från mötet?

– Vi har ju fått väldigt fint stöd i Sverige och från andra länder, både med erbjudanden om teknisk hjälp, men också väldigt tydliga uttalanden från EU-ledare och från Nato och det är viktigt ur många aspekter. Det här handlar om mycket mer än Sverige och Danmark. Det här handlar om den europeiska energiförsörjningen, säger Andersson.

Höga metanhalter

Strax innan beskedet kom rapporter om att metanhalterna i vattnet runt läckan på Nord Stream-ledningarna är 1 000 gånger högre än normalt, enligt analyser från forskningsfartyget Skagerak, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Forskningsfartyget är nu på väg tillbaka till Göteborg efter att ha avslutat sina analystagningar några sjömil från läckorna.

Den vetenskapliga chefen ombord, Katarina Abrahamsson, säger till Ekot att de höga metanhalterna skulle kunna påverka växt- och djurplankton i havet, men att det krävs fler analyser för att bekräfta det.

Enligt Kustbevakningen var det kvarvarande utsläppet mer eller mindre oförändrat under dagens flygobservation. I och med att avspärrningen har hävts vid de två läckorna i svensk ekonomisk zon så återgår Kustbevakningen till sitt ordinarie arbete med miljöräddningstjänst och sjöövervakning.

”För att fortsatt säkerställa att sjöfarten, i och i närheten av området för utsläppen, följer gällande sjötrafikregler har Kustbevakningen fortsatt en förhöjd närvaro i denna del av Östersjön,” skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

RELATED ARTICLES

Populärt