HemPolitikSkolministern KU-anmäls - igen

Skolministern KU-anmäls – igen

Den nytillträdda skolministern Lotta Edholm anmäls till konstitutionsutskottet för andra gången.

Sveriges nya skolminister Lotta Edholm skapade rubriker när hon utnämndes, då hon gick direkt från en friskolekoncerns styrelse till ministerposten. Hon hade även ett aktieinnehav i samma bolag, som hon sålde med vinst när hon tillträtt.

Hennes historia gjorde att hon anmäldes till KU, samt anmäldes till Ekobrottsmyndigheten av S-studenter.

Vid torsdagens ministerutfrågning vägrade Edholm att svara på frågor om vinstuttag i skolbranschen, med hänvisning till att frågan behandlades av KU.

Det är denna vägran att bemöta kritik som nu gjort att hon anmälts till KU för andra gången, bara tio dagar in på sin tid som minister.

– Jag tycker att det är konstigt att en skolminister inte kan svara på regeringens politik på ett väldigt viktigt område och vilka möjligheter det ska finnas att ta ut skattepengar i vinst, säger riksdagsledamoten Åsa Westlund (S) som gjort anmälan, rapporterar Aftonbladet.

Den första anmälan mot Edholm beräknas vara färdigbehandlat i juni 2023, så det är fortfarande oklart om skolministern kommer anse att hon kan svara på någon fråga om vilken politik hon tänker driva innan dess.

Fredagens KU-anmälan kommenterades dock på ett bekant sätt:

– Jag är KU-anmäld och får därför inte svara på några frågor kring detta nu.

RELATED ARTICLES

Populärt