fbpx
NyheterFastighetsägare vill chockhöja hyror – trots miljardvinster

Fastighetsägare vill chockhöja hyror – trots miljardvinster

Flera stora fastighetsägare kräver extrema hyresökningar. Detta trots att man de senaste tio åren gjort enorma vinster.

De senaste åren har det varit extremt lönsamt att vara fastighetsägare i Sverige. Det visar en granskning från SVT.

I granskningen har man gått igenom de största hyresvärdarnas resultat. Samtliga har de senaste tio åren ökat sina vinster rejält.

Den största delen av vinsterna kommer från att värdet på själva fastigheterna har gått upp, men även om man bara räknar inkomster från hyror har det varit mycket goda år för fastighetsjättarna.

Inkomsten från hyror, minus kostnader för exempelvis värme och räntor, kallas förvaltningsresultat. Hos de fyra fastighetsägare som granskats blev 37 procent av hyrorna vinst. I rena tal innebär det en ökning från fyra till 23 miljarder mellan 2011 och 2021.

Kräver chockhöjda hyror

De senaste årens enorma vinster borde ha gjort att det finns en god marginal hos hyresjättarna. Så verkar dock inte vara fallet.

Dagens ekonomiska läge med skenande priser och inflation drabbar de med små marginaler mest. Bland de som bor i hyresrätt är dessa personer överrepresenterade.

I årets hyresförhandlingar kräver organisationen Fastighetsägarna Stockholm hyresökningar på omkring tio procent. Liknande chock-krav kommer även från andra delar av landet.

Istället för att minska vinsten något väljer alltså många fastighetsägare att spä på den ekonomiska smällen ytterligare.

Hyreshöjningar är dessutom permanenta, så även när det ekonomiska läget förbättras skulle hyresgästerna stå kvar med sina kristidshyror. Det skulle i förlängningen ge ännu mer klirr i kassan för fastighetsägarna.

Läs mer

Populärt