fbpx
PolitikRegeringens slag mot hyresgäster – slopar viktigt stöd

Regeringens slag mot hyresgäster – slopar viktigt stöd

Det kommer bli allt svårare att hitta en hyresrätt med överkomlig hyra. Det står klart när M, L, KD och SD lägger sin första budget i regeringsställning.

Bostadsbristen är på många platser i Sverige akut, och allra störst brist är det på hyresrätter med lägre hyra. Det gör att exempelvis unga eller de med mindre ekonomiska resurser riskerar att inte få någonstans att bo.

För att göra bostadsmarknaden bättre införde den förra S-regeringen ett investeringsstöd för nybyggnation av hyresrätter. Det innebar att det blev mer lönsamt att bygga hyresrätter eftersom företag kunde söka ett bidrag för just den här typen av byggnation.

Gör allvar av sitt hot

Investeringsstödet innebar att byggarna var tvungna att bygga även den typ av bostäder som inte är de mest lönsamma, som exempelvis mindre lägenheter särskilt riktade till unga. Det fanns även krav på att husen skulle vara energisnåla och det fanns tak för hur höga hyror som kunde tas ut.

Dessa krav skulle förbättra bostadsmarknaden och se till att fler hade möjlighet att få sitt första egna boende. Nu står det dock helt klart att dessa insatser kommer att dras in.

Redan under 2021 aviserade högerpartierna att de var inställda på att torpedera investeringsstödet. Nu när högerregeringen ska presentera sin första budget står det klart att de gjort verklighet av sitt hot.

Ett slopat investeringsstöd innebär att färre hyresrätter kommer att byggas och den orättvisa bostadsmarknaden riskerar att cementeras ytterligare.

När utbudet av billiga hyresrätter minskar riskerar det att driva upp hyrorna på de få hyresrätter som ändå finns kvar. Regeringens politik kommer alltså kunna slå hårt mot hyresgäster som kan komma att tvingas till rejäla hyreshöjningar de närmaste åren.

Läs mer

Populärt