HemPolitikFortsatt högt förtroende för Andersson – Kristersson långt efter

Fortsatt högt förtroende för Andersson – Kristersson långt efter

En ny mätning visar att Magdalena Andersson fortsatt är den politiker med allra högst förtroende.

Socialdemokraternas Magdalena Andersson fortsätter att vara den politiker som har allra högst förtroende. Det visar en ny mätning från Expressen/Sifo. 57 procent uppger att de har förtroende för henne.

Skillnaden ner till statsminister Ulf Kristersson är 19 procentenheter och varken Tidöavtalet eller hans nya regering har lett till ett lyft i förtroendesiffrorna.

Kristersson har dessutom genomgående lägre förtroende hos kvinnor.

– Det sannolika svaret är att män och kvinnor röstar olika. Det visar olika valanalyser. Kvinnor röstar i högre utsträckning rödgrönt och män röstar på Kristerssons sida, säger Toivo Sjörén, opinionschef på Kantar Public, till Expressen.

Populär bland motståndarna

Andersson har skyhögt förtroende i de egna leden, men där hon skiljer sig från Kristersson är framförallt hennes fina förtroendesiffror även i andra partier.

De som har lägst förtroende för Andersson är de som uppger att de röstar på Sverigedemokraterna. Men även där har en femtedel förtroende för henne. 39 procent av de som röstar på Moderaterna har förtroende för henne.

Bland de som röstar på Socialdemokraterna har bara sju procent förtroende för Kristersson. Siffrorna är ännu lägre hos V och MP, på tre respektive två procent.

Stiltje för regeringen

Samma trend går igen i den förtroendemätning som SVT gjort i samarbete med Novus. Även här är Magdalena Andersson utan konkurrens den politiker som har högst förtroende. I denna mätning ser man även ett rejält förtroendetapp för Liberalernas Johan Pehrsson.

För övriga regeringspartier och Sverigedemokraterna ligger siffrorna stilla. Detta kan enligt Marja Lemne, doktor i statsvetenskap vid Södertörns Högskola, bero på att allmänheten inte sett mycket av partiledarna sedan valet.

– Det kan vara intressant att se hur det ser ut någon vecka efter att budgetpropositionen presenterats, säger hon till SVT.

RELATED ARTICLES

Populärt