fbpx
PolitikRegeringen sviker vallöftet igen: Elstödet dröjer minst två månader till

Regeringen sviker vallöftet igen: Elstödet dröjer minst två månader till

Det står nu klart att högerregeringen misslyckas med att kompensera hushållen för de skenande elpriserna innan jul.

De hushåll som räknat med att få hjälp med de höga elräkningarna innan jul får tänka om. Det senaste beskedet från energiminister Ebba Busch är att elkunderna får vänta tills vintern i stort sett är över innan det kommer någon som helst kompensation.

Tidigast i februari kan hushållen få en utbetalning, och den tidsplanen gäller bara så länge inget oförutsett händer.

Svekdebatt efter valet

Innan valet sa högerpartierna att ett högkostnadsskydd för elen skulle vara på plats den första november och att pengarna skulle komma i god tid innan jul. Det visade sig vara felaktigt och regeringen anklagas nu för svek.

När den nya regeringen presenterade sin elpriskompensation blev det tydligt att det inte skulle bli nåt stöd för vinterns räkningar, utan istället skulle det betalas ut en klumpsumma för förra vinterns räkningar.

Utbetalningarna skulle dessutom bara gå till hushåll i södra Sverige, trots att elpriserna nu rusar i norr.

Statsminister Ulf Kristersson menar i en intervju i Svenska Dagbladet att han förstår att många är kritiska mot att det elstöd som presenteras ligger långt ifrån vad som lovades under valrörelsen.

– Jag tror samtidigt att de förstår att det var viktigt att göra något som var genomförbart överhuvudtaget, säger han till Svenska Dagbladet.

Även Ebba Busch tvingas backa från vallöften om att ”hushållens ekonomi ska räddas i god tid före jul”. Men istället för en ursäkt väljer energiministern att omformulera sitt löfte.

– Det innebär att hushållen i god tid innan jul nu kan beräkna nivån på vilket stöd man får, man kan också räkna med att det är mot slutet av vintern som man kommer att få stödet, säger hon till Aftonbladet.

För de som kämpar med att få ekonomin att gå ihop i ett allt mer bistert läge är möjligheten att beräkna ett stöd som eventuellt kommer om flera månader en klen tröst.

Läs mer

Populärt