fbpx
NyheterFinansinspektionens känga till regeringen: Inga planer på att ändra

Finansinspektionens känga till regeringen: Inga planer på att ändra

Det ser ut som att ytterligare ett av högerregeringens vallöften inte går att genomföra i verkligheten.

Det har varit en tung höst för den nytillsatta högerregeringen och deras samarbetsparti SD. Brutna löften om lägre el- och drivmedelspriser har lett till en svekdebatt och att en majoritet ger regeringen underkänt.

Och nu ser det ut som att svulstiga vallöften än en gång kommer smulas sönder när verkligheten knackar på.

En av Moderaternas viktigaste frågor i valet var att amorteringskravet på bolån skulle slopas. Det är en åtgärd som gynnar de som köpt de dyraste bostäderna och har de största lånen. Moderaternas krav finns även inskrivet i Tidöavtalet.

Enligt finansmarknadsminister Niklas Wykman (M) har en process för att införa amorteringskravet inletts genom att regeringen börjat tala med de myndigheter som faktiskt fattar beslutet. Men därifrån är det tvärstopp.

Beslut tas fram av FI

Så som regelverket ser ut idag är det Finansinspektionen som tar fram förslag på om och i såna fall hur amorteringskravet ska ändras. Hos FI har man en längre tid varit mycket negativt inställd till Wykmans förslag.

– En paus på amorteringskravet har låg träffsäkerhet när det gäller att hjälpa de hushåll som kommer få det svårast nu i vinter. Alltså de som kommer drabbas mest av stigande räntor, högre inflation och energipriser, sa FI:s chefsekonom Henrik Braconier till SVT redan i oktober.

Och tonen har inte ändrats. Nu slänger FI igen dörren ytterligare:

– Vi har förklarat att vi inte ser något behov av några förändringar, och inte heller avser att göra några sådana i de regler som gäller, säger Braconier till Aftonbladet.

Redan idag finns möjlighet till tillfällig amorteringsfrihet för hushåll där ekonomin drastiskt försämrats och FI anser att det är en åtgärd som skyddar de som drabbas värst utan att elda på den redan överhettade ekonomin.

Kan tvingas igenom

Om regeringen struntar i varningarna från såväl FI som Riksbanken skulle de trots allt kunna tvinga igenom ett pausat amorteringskrav. Då krävs dock att de ändrar regelsystemet och drar tillbaka den förordning som ger FI ansvar för att se till att bolånen inte får grava konsekvenser för hela samhällsekonomin.

Men om regeringen ska fatta beslutet är det även de som behöver ta ansvar om deras ekonomiska politik gör att den ekonomiska krisen blir ännu djupare för de svenska hushållen.

Läs mer

Populärt