fbpx
HemPolitikSpricka inom Liberalerna om Sverigedemokraterna

Spricka inom Liberalerna om Sverigedemokraterna

Romina Pourmokhtari (L) och hennes partiledare Johan Pehrson verkar ha väldigt olika syn på Sverigedemokraternas roll i regeringens framtida klimatarbete.

Det blir allt tydligare att Sverige inte kommer nå upp till de klimatmål som satts för 2030. Den största orsaken är högerregeringens politik, där minskad reduktionsplikt i drivmedel är den största boven.

Förutom att utsläppsmålen missas är det nu även klart att regeringen drar tillbaka en omfattande miljöprövning av svensk vattenkraft, som kommer att leda till att nödvändiga förbättringar av miljön i svenska vattendrag försenas eller helt uteblir.

Miljöminister Romina Pourmokhtari, som gått från radikal ungdomspolitiker till miljöministern som godkänner försämringar av klimatarbetet, har tidigare sagt att hon ska avgå om hon inte kan stå för den politik som förs. Än så länge tycks hon välja att trots allt sitta kvar.

Tjafs om handlingsplan

Hur regeringen tänkt sig sin klimatpolitik kommer läggas fram under 2023 i en så kallad klimathandlingsplan. Den utformas nu av Pourmokhtari och hennes medarbetare, och i den processen har inte SD bjudits in. Men enligt miljöministern är det helt enligt plan.

– Det är regeringen som utformar klimathandlingsplanen. Men vi ska naturligtvis få igenom den i riksdagen och behöver därför dialog med många parter. Där är vi inte nu, säger hon till Svenska Dagbladet.

Hennes inställning verkar inte speglas av Tidöavtalet, som hela högerregeringens mandat vilar på.

Förutom att avtalet innehåller ett avsnitt om klimat och energi så är det tydligt att SD dessutom ska vara med och ta fram varje budget. Det betyder att alla klimatsatsningar som kommer med en prislapp måste godkännas även av samarbetspartiet.

Klimatpolitik som faktiskt gör skillnad är inte gratis och allt som kostar pengar måste få grönt ljus av Åkesson och hans gäng.

Ingår i Tidöavtalet

Även om Pourmokhtari vill förneka det verkar hennes partiledare Johan Pehrson ha lite koll på att regeringen inte kan driva någon politik alls utan att ha med sig SD, som ju är det största partiet i hela regeringsunderlaget.

– Vi kommer att jobba långsiktigt med koldioxidinfångning och fortsätta argumentera för våtmarker. Då är det klart att Sverigedemokraterna kommer in så jag hoppas att de vill vara med. Men alla som vill bidra från andra partier är välkomna, säger Johan Pehrson till Svenska Dagbladet.

Vad Pehrson menar med “kommer in” är ännu oklart. Från SD har man däremot varit tydlig med att man anser att partiet ska vara inkluderade. En av de som uttalat sig är Martin Kinnunen, partiets klimatpolitiska talesperson, som menar att Sverige helt bör överge sina klimatmål.

När det gäller klimatpolitiken under den kommande mandatperioden är han väldigt tydlig med vad SD tycker:

– Klimathandlingsplanen ska vara en del av projektet i Tidöavtalet som rör energi och klimat, säger han till Svenska Dagbladet.

Vem som måste vika sig, Pourmokhtari eller Pehrson, återstår att se. Men om SD ska vara inblandade blir uppfyllelse av klimatmålen allt mer otroligt.

RELATED ARTICLES

Populärt