HemNyheterFörsenad a-kassa slår hårt: "Har inte råd med medicin"

Försenad a-kassa slår hårt: ”Har inte råd med medicin”

Det är ännu inte klart när de försenade pengarna kommer att kunna betalas ut. Samtidigt verkar Johan Pehrson (L) inte riktigt veta vem som är ansvarig.

En cyberattack mot ett it-företag får stor påverkan på många svenskars vardag. Det står klart sedan attacken mot Softronic gjort att utbetalning av a-kassan den här veckan försenas.

Det är ännu inte klart vem som stod bakom, och förutom a-kassan påverkas även företagets andra kunder som exempelvis riksidrottsförbundet.

De flesta som får a-kassa får utbetalningar månadsvis, men det går även att få sina pengar varje vecka. För dessa personer kan bara ett par dagars försening få väldigt stor effekt på privatekonomin.

Extra allvarligt är läget en vecka som den här, när räkningarna just betalats och det är helt slut på kontot.

– Det är inte ett lyxliv jag vill leva, jag vill bara leva ett anständigt liv. Jag har inte ens pengar att hämta ut medicin om jag skulle behöva det, hur kul är det, säger arbetslöse Thomas till SVT.

Ökning av attacker

Det har skett en närmast explosionsartad ökning av cyberattacker under hösten. En som märkt av detta är säkerhetsexperten Marcus Murray som ser att attacker kan komma dels från enskilda hackare, dels från kriminella organisationer men även från stater.

Under tisdagen rapporterar ett flertal regioner att de upplever stora datastörningar. I Region Sörmland är avbrotten så omfattande att det påverkar vården.

Det är ännu inte klart om det rör sig om en it-attack, men felsökning pågår och MSB undersöker ärendet.

Under föregående vecka drabbades Norrköpings kommun av ett datahaveri, som visade sig vara en attack.

Klart med försenad a-kassa

För de som förväntat sig att få in sin a-kassa på torsdag är det ännu osäkert när pengarna kan finnas på kontot. Om systemen kan återstartas skulle pengarna kunna komma under fredagen, men det skulle även kunna bli förseningar över helgen.

De drabbade uppmanas att vända sig till sina a-kassor för att få information, men det är inte säkert att det finns några svar att få.

– Tyvärr har vi inte möjlighet att hjälpa några medlemmar så länge vi inte kommer in i systemen. Så det är just nu ett moment 22. Jag hoppas har mer information i morgon tisdag, säger Kim Sandberg, kassaföreståndare vid Handels a-kassa, till Arbetet.

Ansvarig minister är Johan Pehrson, och han erbjöd under måndagen stöd till a-kassorna men la mycket ansvar på de enskilda organisationerna.

– Nu ska vi höra hur allvarligt det här är, vad man gör från Sveriges a-kassor för att skydda sig och om regeringen och jag kan göra någonting för att stödja dem och ta sig till ett säkrare läge än de uppenbart är i nu, säger han till SVT.

Pehrson påstod först felaktigt att det var en fråga för säkerhetspolisen, och hans pressekreterare tvingades förtydliga att de som utreder händelsen är polisen och MSB.

RELATED ARTICLES

Populärt