fbpx
PolitikFortsatt intern kritik mot regeringens elstöd

Fortsatt intern kritik mot regeringens elstöd

Kritiken mot regeringens elstöd fortsätter, och nu kommer den även från de egna leden.

Det är inte många som är nöjda med den elpriskompensation som regeringen nu har gått ut med. För det första kommer stödet flera månader för sent. Istället för att vara på plats i november och ge lindring till hushållen “i god tid innan jul”, kommer nu utbetalningarna som tidigast i februari.

Den här utbetalningen gäller dessutom bara hushållen. De företag som lidit svårt av enorma elräkningar får fortsätta vänta, vilket spås leda till en ökning av konkurser.

Även i norr står man helt utan stöd inför vinterns elprisboom. Högerregeringens stöd kommer nämligen bara att ges till de som bor i landets södra delar.

Frän intern kritik

Men ilskan mot regeringen kommer även från de egna leden. Framförallt är det Moderaterna i Skåne som är mest missnöjda med hur elstödet slutligen kom att se ut. Eftersom det är i söder som elpriserna varit allra högst är det här som regeringens elstödsmiss blir extra kännbar.

En av de mest högljudda kritikerna är Carl-Johan Sonesson, regionsstyrelsens ordförande i Skåne. Han är mest förbannad på att regeringens kappvändning gör att det han och hans partikamrater sa under valrörelsen nu visade sig vara felaktigt. 

I lokala valrörelser återupprepade man vallöften från riksnivå som nu inte kommer genomföras, vilket påverkar hur väljarna ser på sina lokala företrädare.

– Det är klart att tilltron till mig och Moderaterna här i Skåne blir mindre om vi inte sedan levererar på det vi har lovat, säger Sonesson i Agenda.

Chockräkning i januari

Och Sonesson och andra i hans ställning kommer troligen få fortsätta att svara på frågor från väljare som undrar var det blev av alla fina vallöften.

Enligt en prognos kommer elräkningarna som ska betalas i januari, februari och mars bli mångdubbelt högre än under samma period förra året. Då ska man komma ihåg att de redan förra vintern var rekordhöga.

Om man utgår från vad elterminer just nu säljs för pekar det mot att totalkostnaden för en villa i område 4 med en årsförbrukning på 20 000 kilowattimmar kommer få betala 37 500 kronor för elen under första kvartalet 2023.

Hur höga räkningarna kommer vara i landets andra elområden är inte klart, men den senaste tiden har priserna i norr legat på nästan lika hög nivå som i söder.

Busch obrydd inför kritiken

Trots svekdebatt och anstormning av kritik håller ansvarig minister Ebba Busch fast vid att regeringen trots allt gjort ett bra jobb.

Enligt den modell som hon lovade innan valet skulle ett hushåll i en normalstor villa få omkring 15 000 kronor i stöd. Med den urvattnade version som nu är planerad blir stödet istället omkring 10 000 kronor.

Hon medger visserligen att regeringen brutit löften gällande såväl elstödet som sänkningen av bensinpriset, men att den modell för elstöd som nu presenterats är bättre.

Läs mer

Populärt