fbpx
NyheterSocialdemokraterna får över 36 procent i Sifo – KD nära spärren

Socialdemokraterna får över 36 procent i Sifo – KD nära spärren

Magdalena Anderssons socialdemokrater fortsätter att rusa framåt i mätningarna. I senaste Sifon får partiet det högsta stödet på tio år.

Någonting håller på att hända i svensk opinion. Efter ett historiskt jämnt val i september ser nu väljarna ut att i allt större skala lämna högerns sjunkande skepp.

De fyra samarbetspartierna SD, M, KD och L är nu nere på 44,8 procent tillsammans enligt den senaste mätningen från Sifo. Liberalerna ligger under spärren med sina 3,5 procent, och Kristdemokraterna ligger farligt nära med sina 4,3 procent.

S tar väljare från M och SD

Enligt Sifo lär regeringen och SD:s löftesbrott angående elen och bensinen spela stor roll, och att man kan se hur väljare går direkt från Moderaterna och Sverigedemokraterna till Socialdemokraterna.

– Det sticker definitivt ut. Jag tror att det handlar om ett missnöje knutet till inflationen, elpriser, amorteringsfrihet och bensinpriser. Det händer väldigt mycket i folks privatekonomi och där har inte regeringen vunnit väljarna, säger Sifos opinionschef Toivo Sjörén till Svenska Dagbladet.

Socialdemokraterna får sitt bästa resultat i Sifo sen 2012, och hamnar nu på 36,1 procent i mätningen.

Det är en ökning med nästan tre procentenheter jämfört med den Sifo-mätning som gjordes för en månad sen.

Skulle bli ”gammal” rödgrön majoritet

Stödet för den rödgröna sidan är nu så stort, att om det varit val idag skulle det ”gamla” rödgröna blocket, alltså Vänsterpartiet, Socialdemokraterna och Miljöpartiet, få egen majoritet i riksdagen. Tillsammans får MP, S och V exakt 175 mandat – alltså en knapp riksdagsmajoritet.

Opinionen enligt Sifo (skillnad jämfört med förra mätningen i parentes)

Socialdemokraterna: 36,1 (+2,7)

Sverigedemokraterna: 18,8 (+0.9)

Moderaterna: 18,2 (-1,9)

Vänsterpartiet: 7,3 (-0,9)

Centerpartiet: 5,9 (+0,4)

Miljöpartiet: 4,4 (-0,7)

Kristdemokraterna: 4,3 (-0,5)

Liberalerna: 3,5 (-0,1)

Läs mer

Populärt