HemNyheterNya lagar 2023 – här är lagarna som börjar gälla nu

Nya lagar 2023 – här är lagarna som börjar gälla nu

Höjd pensionsålder, dyrare alkohol och hårdare krav vid uppkörningar – här är några av de nya lagar som gäller från och med 1 januari 2023.

Varje år ändras hundratals olika lagar och bestämmelser på både små och stora områden. Här är några av de viktigaste som börjar gälla från och med 1 januari 2023.

Pensionsåldern höjs

Från och med 2023 kan du börja ta ut din pension tidigast vid 63 års ålder. Tidigare var den 62 år som gällde. Dessutom höjs gränsen för hur länge du har rätt att jobba från 68 till 69 år. Skatten för personer över 65 som jobbar sänks med som mest 6 000 kronor per år.

Skatten på alkohol och tobak höjs

Tobak och alkohol kommer bli dyrare. Skatten på öl och vin höjs med fem procent, skatten på sprit höjs med en procent och skatten på snus, cigaretter och annan tobak höjs med tre procent.

Sänkt drivmedelsskatt

Skatten på bensin och diesel sänks, men med mycket mindre än vad som lovades i valrörelsen. Inför valet varierade löftena från högern med allt från tre till tio kronor. När det väl kom till kritan handlade det om 80 öre, som efter inflationsjustering hamnade på 14 öre.

Hårdare regler för övningskörning och uppkörning

Den som ertappas med att fuska på uppkörningen ska inte få köra upp igen på två år, enligt en ny lag. Det blir också straffbart att inte ha med sig legitimation när man övningskör.

Dyrare högskoleprov

Från och med i år blir det dyrare att skriva högskoleprovet. Avgiften höjs från 450 till 550 kronor.

Nya regler för kattägare

Från och med 1 januari är det lag på att katter ska registreras och märkas, alltså samma system som idag gäller för hundar.

Höjd ränta för studiemedel

Att ta studielån via CSN har länge varit näst intill gratis. Men från årsskiftet höjs räntan på lånet till 0,59 procent. För den som har en studieskuld på 200 000 kronor innebär det här en extra kostnad på ungefär 100 kronor i månaden, skriver SVT.

RELATED ARTICLES

Populärt