fbpx
LedareDet vi ser är demokratins död i USA – i lönsamhetens namn

Det vi ser är demokratins död i USA – i lönsamhetens namn

LEDARE. Högerextremismen har blivit en mångmiljonindustri, skriver Karla Lindahl.

Både åtalet mot Donald Trump och hans partikamraters reaktioner är båda symtom på något vi kunnat se länge – den amerikanska demokratins långsamma död.

Det är inte så länge sedan man brukade säga att det republikanska partiet hölls ”gisslan” av Trump och hans aggressiva sympatisörer.

Idag är läget ett annat. Det är nu tydligt att hela partieliten har helt köpt Trumps verklighetsbeskrivning.

Ted Cruz, som länge sågs som Trumps interna rival, menar att åtalet innebär ”rättsstatens död” i USA. Ett tydligt tecken på hur republikanerna har radikaliserats sen 2016.

Till och med statskuppförsöket den 6 januari 2021 benämns nu av den amerikanska högern som en fredlig demonstration, poliserna som den dagen försvarade demokratin hånas i högermedia.

Och här finns det pengar att tjäna.

Det är inte svårt att se hur högerextremismen blivit en mångmiljonindustri i USA. Youtube kryllar av hatpredikanter som vill slå mynt av homofobi, rasism och fascism.

För bara några veckor sedan avslöjades det att programledare på Fox News medvetet ljugit om valfusk för att hålla företagets aktiekurs uppe.

Den som säger emot Trump riskerar att bli av med jobbet, och därmed lönen. Den som säger sanningen om Trump riskerar att få minskade intäkter.

På så vis dansar högerextrema medier och politiker in i den postdemokratiska världen – allt i lönsamhetens namn.

/Karla.

Den här krönikan är en åsiktstext, och reflekterar skribentens åsikter. Morgon-Tidningen är stolt socialdemokratisk.

Läs mer

Populärt