fbpx
HemUtblickHistoriska beskedet: Donald Trump åtalas

Historiska beskedet: Donald Trump åtalas

En åtalsjury i New York har röstat för att väcka åtal mot USA:s tidigare president Donald Trump.

Trump kallar åtalet för en ”politisk förföljelse” och ”häxjakt” som kommer att slå tillbaka på president Joe Biden.

Åklagare i New York har kontaktat Trumps advokater för att diskutera hur man ska gå till väga då expresidenten ska inställa sig vid domstolen. Det uppger en talesperson för distriktsåklagare Alvin Bragg, som också bekräftar åtalet.

Överlämnandet förväntas att ske nästa nästa vecka, uppger en anonym källa med insyn i ärendet till AP.

Vilka åtalspunkter det rör sig om är inte känt, men utredningen handlar om att Trump inför valkampanjen 2016 olagligt misstänks ha betalat den tidigare porrskådespelaren Stephanie Clifford, även känd som Stormy Daniels, 130 000 dollar för att inte berätta att hon och Trump haft en relation.

Trump: ”Häxjakt”

Trump har nekat till alla anklagelser och kallar åtalet för en ”politisk förföljelse” och ”valinblandning på den högsta nivån genom tiderna” i ett uttalande på sociala medier.

”Jag tror att den här häxjakten kommer att slå kraftigt tillbaka mot Joe Biden. Det amerikanska folket inser exakt vad de radikala vänsterdemokraterna gör här. Alla kan se det”, skriver Trump och slår fast att hans rörelse först ska besegra åklagaren Alvin Bragg och sedan president Joe Biden.

Trump uppgav själv för två veckor sedan att han skulle gripas den nästföljande veckan, men så blev inte fallet.

Står fast vid vittnesmål

Trumps tidigare advokat Michael Cohen har tidigare medgett att han lät betala ut pengarna till Clifford och erkände sig 2018 skyldig till kampanjfinansieringsbrott. Cohen sade då i domstol att presidenten instruerat honom att göra utbetalningen, vilket skulle göra Trump medskyldig.

Cohen skriver i ett uttalande att han står fast vid sitt vittnesmål och de bevis som han lämnat till distriktsåklagaren i New York, rapporterar CNN.

”Ingen står över lagen, inte ens en tidigare president”, skriver Cohen angående åtalet mot Trump.

Det är första gången i landets historia som en tidigare president ställs inför rätta.

Fakta: Anklagelserna mot Trump

TT

Anklagelserna som enligt uppgift går till åtal mot den tidigare presidenten Donald Trump gäller en betalning på 130 000 dollar till den tidigare porrskådespelaren Stephanie Clifford.

Åtalet är inte offentliggjort än, men betalningen uppges ha varit avsedd att förmå Clifford, även känd som Stormy Daniels, att hålla tyst om en relation med Trump. Pengarna kan därmed ses som ett illegalt kampanjbidrag, då det bidragit till att hjälpa Trumps dåvarande valkampanj. Pengarna ska dessutom felaktigt ha bokförts av Trump Organization som ”juridiska avgifter”, enligt The New York Times.

Trump själv förnekar, men hans tidigare advokat Michael Cohen har medgett att han betalade ut pengarna och erkände sig 2018 skyldig till bland annat kampanjfinansieringsbrott.

Det har spekulerats i vad Donald Trump ska göra om åtal väcks. Hans advokat Joe Tacopina har tidigare sagt till NBC News att Trump kommer att följa de procedurer som finns och överlämna sig till myndigheterna.

RELATED ARTICLES

Populärt