HemLedareEbba Buschs styrkor har blivit hennes största svagheter

Ebba Buschs styrkor har blivit hennes största svagheter

LEDARE: Ebba Busch misslyckas just nu att infria förväntningarna hon byggde upp som oppositionspolitiker, skriver Karla Lindahl.

Det är juli 2018. Kristdemokraterna har legat under riksdagsspärren i opinionsmätningarna i över tre år. De flesta, även jag, är helt säkra på att KD kommer att åka ut ur riksdagen. 

Men sen hände något. Ebba Busch hände. Det är nog inget snack om att många inom högerblocket stödröstade på KD 2018. Men anledningen till att partiet landade på 6,3 procent istället för typ 4,1 procent var Ebba Buschs helt exceptionella insats i de sista debatterna före valet. 

Den relativt okända Busch var snabb, rolig, charmig och lagom elak. I jämförelse med motståndarna framstod KD-ledaren som något nytt, något fräscht. Det funkade. 

Spola fram till mars 2023. 

Kristdemokraterna är återigen och dansar kring spärren, förmodligen kommer flera kommande mätningar visa att partiet ligger under fyra procent. 

Det som lyfte Kristdemokraterna; Buschs kändisaura, öppenhet, charm och kommunikativa förmågor har nu blivit partiets sänke. 

För det är skillnad att vara politiker i opposition och att vara minister. När man sitter på bänken kan man synas hur man vill och när man vill. Det funkar inte nu. 

Förväntningarna var höga, hon fixade det inte. 

För alla dem som vunnits över av Ebba Buschs raka och direkta stil, och som nu ser hur hon slår retoriska kullerbyttor och drar lögner angående turbulensen inom KD, borde nu tänka ”jaha, hon var visst bara ännu en stel politiker”. 

/Karla.

Den här krönikan är en åsiktstext, och reflekterar skribentens åsikter. Morgon-Tidningen är stolt socialdemokratisk.

RELATED ARTICLES

Populärt