HemPolitikVassa kritiken mot regeringen och SD: "Livsstilscoacher" som "sitter på läktaren"

Vassa kritiken mot regeringen och SD: ”Livsstilscoacher” som ”sitter på läktaren”

Riksdagspartierna drabbar på fredagen samman om de stigande priserna på mat, el och mycket annat som pressar hushållens ekonomi.

Den särskilda debatten hålls på begäran av Socialdemokraterna och partiets ekonomisk-politiske talesperson Mikael Damberg gick till hård attack mot regeringen.

– Regeringen tar inte situationen på allvar. Regeringen har ingen plan, säger Mikael Damberg.

Han talade om ensamstående mammor som inte kan sätta mat på bordet trots en helt normal lön, och pensionärer som efter att ha arbetat ett helt yrkesliv inte har råd att åka och hälsa på sina barnbarn. Trycket på hjälporganisationer som Stadsmissionen och Rädda barnen är just nu mycket stort, enligt Damberg.

Inflationen

Från regeringen deltar finansminister Elisabeth Svantesson (M). Hon framhåller att inflationen var 12 procent i februari, den högsta på 30 år.

Mikael Damberg och Elisabeth Svantesson har en ordväxling i riksdagskammaren (FOTO:TT)

– Det betyder att den som arbetar får se sina intjänade pengar rasa i värde i rasande takt. Inte minst så märks inflationen på alla prisökningar på varor i matbutiken när man ska handlar till sig själv och till familjen, säger hon.

Regeringen har en tydligt plan för att ta Sverige genom situationen, enligt Svantesson. Att matjättarna börjat sänka sina priser ett ett viktigt steg, anser hon.

Mikael Damberg instämmer i att inflationen är skadlig.

– Men det innebär inte att finansministern kan gå och sätta sig på läktaren och titta på när hushållen kämpar, säger han.

”Bita ihop”

SD:s ekonomisk-politiske talesperson Oscar Sjöstedt går till motattack och hävdar att det enda oppositionen är överens om är att höja bränsleskatterna med nästan 7 miljarder kronor, samt att reduktionspriset ska fördubblas.

– Det är inte en framkomlig väg.

Sjöstedt lyfter fram det tidigare beskedet om att det tillfälliga tilläggsbidraget till barnfamiljer med bostadsbidrag förlängs och höjs.

Men Ali Esbati (V) anklagar regeringen för ”chockerande passivitet”.

– Det är som om stora grupper i vårt land är osynliga för högerregeringen och SD.

Vänsterpartiets Ali Esbati gick till hårt angrepp mot SD och regeringen (FOTO:TT)

Då kommer tips om att ”bita ihop” och ”kolla priser”, anser han.

– Elisabeth Svantesson, Ulf Kristersson och Oscar Sjöstedt blir liksom livsstilscoacher och förkunnare av bekymrade plattityder.

RELATED ARTICLES

Populärt