fbpx
Breaking(S)uccén fortsätter – Socialdemokraterna får över 38 procent i ny mätning

(S)uccén fortsätter – Socialdemokraterna får över 38 procent i ny mätning

Samtidigt håller Ulf Kristerssons regeringsunderlag sakta men säkert att falla sönder.

Socialdemokraterna fortsätter att gå bra i opinionen – riktigt bra. I en ny mätning från Novus som SVT publicerat visar det sig att Magdalena Anderssons parti skulle få hela 38,2 procent av rösterna om det varit val idag.

Ökar starkt bland män

Det är inte minst männen som flockats till S. Om det varit val idag hade 32,3 procent av männen röstat på Socialdemokraterna.

I Novus septembermätning inför valet såg det helt annorlunda ut. Då var SD det största partiet bland männen med drygt 28 procent, medan S bara låg på 24 procents stöd bland männen. Idag skulle bara drygt 23 procent av männen rösta på SD.

Bland de kvinnliga väljarna är Socialdemokraterna helt överlägsna med sina 44 procent, vilket kan jämföras med Moderaterna på 18,3 och SD på 10,8.

Regeringsunderlaget illa ute

Även om både Moderaterna och Sverigedemokraterna ökar något i Novus-mätningen så är läget mycket allvarligt för regeringen. Både Kristdemokraterna och Liberalerna ligger under riksdagsspärren.

Hade det varit val idag hade Socialdemokraterna ensamma fått fler riksdagsmandat än Sverigedemokraterna och Moderaterna tillsammans, enligt Novus.

Mätningen enligt Novus med mandatfördelning:

Socialdemokraterna: 38,2 – 145 mandat

Moderaterna: 20,2 – 77 mandat

Sverigedemokraterna: 17,3 – 66 mandat

Vänsterpartiet: 6,7 – 25 mandat

Centerpartiet: 4,9 – 17 mandat

Miljöpartiet: 4,4 – 17 mandat

Kristdemokraterna: 3,6 – 0 mandat

Liberalerna: 3,5 – 0 mandat

Läs mer

Populärt