fbpx
LedareKristerssons brist på agerande under Wagner-kuppen är djupt oroande

Kristerssons brist på agerande under Wagner-kuppen är djupt oroande

LEDARE. Wagner-gruppens färd mot Moskva kunde slutat med att en oberäknelig krigsherre fick tag på ryska kärnvapenkoder. Men Kristersson gjorde för lite och för sent, skriver MT:s Karla Lindahl.

Från att de första rapporterna kom om vad som skulle kunnat vara början på en rysk militärkupp eller till och med ett inbördeskrig tog det tolv timmar för Ulf Kristersson att uttala sig. 

Tolv timmar. 

Och då i form av ett inlägg på twitter där statsministern skrev att han ”följer utvecklingen noga” och att han skulle diskutera händelserna med sina nordiska ministerkollegor dagen efter. 

Först sent på kvällen, efter att Wagner-gruppen vänt på klacken och lämnat Moskva-regionen, meddelar Kristersson via sin pressekreterare att nationella säkerhetsrådets ska ha möte dagen efter. 

Vid 14-tiden på söndagen, 36 timmar efter att Prigozjins trupper korsat ryska gränsen, skickar Kristersson ett sms till TT där han skriver att ”Situationen i Ryssland är en intern rysk angelägenhet”.

Nu kanske jag är jobbig men…

Ryssland är inte bara ett grannland, det är ett land som enligt Försvarsmakten är det största hotet mot Sverige. 

Ryssland har inte bara världens näst kraftfullaste armé – Ryssland har kärnvapen. 

Om det landet hotas att kapas av en krigsherre med oklar agenda så vill jag att Sveriges statsminister åtminstone låtsas bry sig. 

Det finns något djupt obehagligt och pinsamt i Kristerssons fullständiga apati när Sverige faktiskt som mest behöver en närvarande statsminister. 

När Ryssland invaderade Ukraina 24 februari 2022 höll Magdalena Andersson tillsammans med dåvarande försvarsminister presskonferens samma morgon, bara några timmar efter att attacken inletts. 

Samma dag var hon synlig i flertal intervjuer och höll tal vid en manifestation. 

Kristersson? Han låter publicera ett Twitter-inlägg, kallar till möte allt för sent och sms:ar. 

Det duger inte. Inte på långa vägar.

/Karla.

Den här krönikan är en åsiktstext, och reflekterar skribentens åsikter. Morgon-Tidningen är stolt socialdemokratisk.

Läs mer

Populärt