NyheterOlyckan på Gröna Lund – haverikommissionen på plats

Olyckan på Gröna Lund – haverikommissionen på plats

Statens haverikommission ska under måndagen genomföra en undersökning av platsen för olyckan på Gröna Lund i Stockholm, där en person omkom och nio personer skadades.

Tillståndet för de skadade är oförändrat sedan i går, uppger Region Stockholm på måndagsmorgonen.

En person är allvarligt skadad medan övriga, varav tre barn, har lindrigare skador.

Under måndagen ska Statens Haverikommission genomföra en undersökning av olycksplatsen.

“Syftet är bland annat att få en första överblick över händelseförloppet och skapa underlag för fortsatta undersökningar”, skriver myndigheten på sin hemsida.

Förundersökning inledd

Polisen har inlett en förundersökning om vållande till annans död, vållande till kroppsskada och framkallande av fara för annan.

Annika Troselius, informationschef på Parks and Resorts, som äger Gröna Lund, uppger på måndagsmorgonen att parken i nuläget inte har mer information om varför olyckan inträffade.

Under dagen kommer Gröna Lund att bistå polisen och Statens haverikommission i deras arbete, säger hon.

– Parallellt med det så inleder vi vår egen utredning. Vi kommer att samla våra medarbetare som är inne i dag för att se hur vi kan stötta dem på bästa möjliga sätt. Vi kommer också att fortsätta att jobba med att komma i kontakt med de drabbade och deras anhöriga för att se hur vi kan stötta dem på bästa möjliga sätt.

Hur lång tid kommer utredningen att ta?

– Det vet jag inte i dagsläget. Det viktigaste är att vi får fram vad som hände och varför samt att se till att det aldrig kan hända igen.

Inga anmärkningar

Attraktioner på tivolin och nöjesparker besiktigas årligen innan säsongen börjar, så även bergochdalbanan Jetline på Gröna Lund, som senast inspekterades av det oberoende besiktningsföretaget Dekra i början av juni.

Enligt besiktningsprotokollet som TT tagit del av, genomgick attraktionen då besiktningen utan anmärkningar.

“Resultat: Utan brister erbjuder betryggande säkerhet”, står det i protokollet.

Läs mer

Populärt