HemUtblickSyret på Titanic-ubåten snart slut

Syret på Titanic-ubåten snart slut

Sökandet efter en försvunnen turistubåt vid Titanic-vraket blir alltmer desperat. Amerikansk kustbevakning har sänt ut flyg och räddningsfartyg till den isolerade platsen i Atlanten. Men det är bråttom: Syret till de fem personerna ombord kan ta slut om bara två dygn.

Ytterligare räddningsfartyg är på väg till vrakplatsen, men det kan ta flera dygn för dem att nå fram.

– Det är ett avlägset område och det är en utmaning att genomföra en sökning där, säger John Mauger, befälhavare vid kustbevakningen i Boston i USA, rapporterar nyhetsbyråer.

Fem personer var ombord när den 6,5 meter långa farkosten Titan dök ned i Atlantdjupet vid vrakplatsen i söndags.

En timme och 45 minuter efter nedstigningen förlorade isbrytaren och följefartyget Polar Prince kontakten med expeditionen. Och förlorad kontakt är allvarligt, eftersom det handlar om en så kallad submersible, en farkost som behöver guidas från ytan för att kunna hitta rätt.

Använder ekolod

USA:s kustbevakning har även sänt ut Herkulesplan som söker av havsytan, samtidigt som kanadensiska kustbevakningen har satt in flyg som använder sig av bojar utrustade med ekolod.

– Vi sätter in alla tillgängliga resurser för att se till att vi kan lokalisera farkosten och rädda människorna ombord, säger Mauger.

Det är en kamp mot klockan. Ombord finns syre som räcker till fem personer i 96 timmar, enligt en rådgivare till Oceangate som arrangerar turerna. Och de timmarna ska räknas från söndagsmorgonen amerikansk tid – vilket innebär att syret beräknas ta slut kring lunch på torsdag svensk tid.

Titanic, som förliste under sin jungfruresa 1912, ligger på 3 800 meters djup utanför Newfoundland. Ubåten används för att turister ska kunna se vraket på nära håll.

Miljardär ombord

Miljardären och äventyraren Hamish Harding är en av de personer som befinner sig ombord på ubåten, skriver Sky News, som fått uppgiften bekräftad av Hardings styvson.

Turerna till Titanic kostar upp till 150 000 dollar (drygt 1,6 miljoner kronor) per person, rapporterar AP. Ett ubåtsdyk till vraket, inklusive både nedstigning och uppstigning, ska i normalfallet ta omkring åtta timmar. Men operatören Oceangate har haft problem även vid tidigare resor, och det är inte alltid som Titan har hittat fram till Titanic-vraket.

Passagerarfartyget Titanic, som var sin tids största, körde på ett isberg under resan mot New York. Av de 2 200 passagerare och besättningsmedlemmar som befann sig ombord miste fler än 1 500 livet.

RELATED ARTICLES

Populärt