HemUtblickJevgeni Prigozjin död – kan leda till ökade spänningar i Ryssland

Jevgeni Prigozjin död – kan leda till ökade spänningar i Ryssland

Javgeni Prigozjin, ledare för privatarmén Wagner, tros ha omkommit i en flygkrasch i Ryssland. Nu kommer flera uppgifter om att Wagner-gruppen utlovar hämnd.

Det var under onsdagen som ett mindre privatplan kraschade halvvägs från Moskva till St:Petersburg. Tio personer fanns ombord, en av dem ska ha varit Wagner-ledaren Jevgenij Prigozjin, rapporterar flera medier.

Dödsfallet kommer bara två månader efter att Prigozjin lett ett väpnat kuppförsök mot Putin-regimen.

Under natten har Wagner-anhängare vallfärdat till platsen där planet störtade. Besökare har satt upp Wagner-banderoller och tänt ljus.

Wagner-supportrar har under natten samlats kring den avspärrade platsen (FOTO: AP via TT)

Flera spekulerar nu i hur legosoldaterna i Wagner-gruppen kommer att reagera på Prigozjins död.

”Wagners legosoldater kommer att ta ut hämnd mot Putin”, skrev igår Anton Gerashchenko, rådgivare till Ukrainas president Volodomyr Zelenskij, på X. 

Gerashchenko menar också att ”krav på hämnd fyller Wagner-gruppens chattkanaler”. 

En video som just nu cirkulerar på sociala medier sägs visa Wagner-soldater i Belarus där en av soldaterna säger ”Vi har bara en sak att säga – nu sätter vi igång”. 

Men Wagner-ledarens död kan också få motsatt effekt, alltså att det visar Putins styrka inför det ryska folket.

Jevgeni Prijozjin tillsammans med en supporter efter kuppförsöket i juni i år. (FOTO: AP via TT)

– Om Prigozjin verkligen är död kommer alla förstå att detta är en vedergällning för upproret, för att ha kritiserat Rysslands militär, och att det skickar en signal till potentiella motståndare att Putin kommer att hitta dig och eliminera dig oavsett om du befinner dig i Afrika eller någon annanstans, säger Rebekah Koffler, försvarsexpert och Putin-kännare till Newsweek.

RELATED ARTICLES

Populärt